Szybkie, pełnowartościowe danie dla
miłośników
makaronu, w ten sam sposób możesz przygotować spaghetti.
4 porcje
Przygotowanie: ok.15 min.
Przygotowanie: ok.15 min.
Składniki:
300 g makaronu penne
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
20 g masła
35 cl gęstej śmietany*
20 g startego parmezanu
mały kawałek pokruszonego sera typu Roquefort
Kilka wyłuskanych orzechów włoskich
Sól
Pieprz
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. W rondlu rozgrzej
masło, podsmaż na wolnym ogniu cebulę i czosnek przez około 3 minuty.
Dodaj śmietanę, parmezan i Roquefort, podgrzewaj mieszając na
bardzo słabym ogniu przez kilka minut. Zdejmij z ognia i pozostaw pod
przykryciem.
Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody.
Odcedź. Przełóż na półmisek, wlej podgrzany sos,
wymieszaj i popieprz. Udekoruj połówkami orzechów włoskich. Podawaj od razu.
*Na przykład śmietany Szefa Danone’a, lub jeśli wolisz, śmietany kremówki 33 lub 36%.
Smacznego!
*Na przykład śmietany Szefa Danone’a, lub jeśli wolisz, śmietany kremówki 33 lub 36%.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz