Przepyszne,
miękkie i aromatyczne ciasto, najlepsze spośród ciast marchewkowych, jakich do
tej pory miałam okazję skosztować.
8 porcji
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 40 minut
Chłodzenie: 2 godziny
Składniki:
100 g marchewki
50 g suszonych moreli
4 jajka
80 g mąki pszennej T450
30 g wyłuskanych orzechów włoskich
100 g cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 cl oleju arachidowego
3 łyżki rumu
3 szczypty zmielonej gałki muszkatołowej
3 szczypty zmielonego cynamonu
1 szczypta soli
Bita śmietana do podania (najlepiej przygotowana
własnoręcznie)
Na lukier królewski:
1 białko jajka
175 g cukru pudru
½ cytryny
Suszone morele pokrój w drobną kostkę. Namocz je w
miseczce zawierającej 5 cl wody i 3 łyżki rumu.
Marchewkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Ugotuj na parze
przez około 20 minut, do zupełnej miękkości. Rozgnieć widelcem (albo
zmiksuj) do konsystencji purée.
Przy pomocy pędzelka kuchennego natłuść olejem wnętrze tortownicy
o średnicy 20 cm i wyłóż dno papierem do pieczenia, posmaruj go również olejem.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sito. Dodaj
drobno posiekane orzechy.
Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Ubij żółtka z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym do białości.
Dodaj przestudzone purée z marchewki, osączone, drobno posiekane morele, resztę oleju, gałkę muszkatołową
i cynamon.
Ubij białka na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.
Do żółtek dodaj mąkę wymieszaną z posiekanymi orzechami,
mieszając powoli, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj 2 łyżki stołowe ubitej
piany białek i wymieszaj. Delikatnie domieszaj przy pomocy szpatułki resztę ubitej
piany z białek.
Wlej ciasto do formy, wstaw do piekarnika i piecz około
35 minut. Sprawdź, czy ciasto jest upieczone, wbijając patyczek w ciasto, powinien
być suchy i czysty.
Pozostaw do wystygnięcia w piekarniku przez 5 minut i
wyjmij z formy.
W międzyczasie przygotuj lukier. Wlej białko do miseczki. Ubijaj trzepaczką rózgową,
dodaj cukier puder, a następnie 1 łyżkę soku z
cytryny, ubijaj do uzyskania jednolitego kremu.
Wylej lukier na ciasto. Rozprowadź go za pomocą małej szpatułki
(lub łyżki stołowej). Pozostaw do ostygnięcia, po czym wstaw na co najmniej dwie
godziny do lodówki.
Podawaj ciasto marchewkowe z bitą śmietaną*.
*Możesz oczywiście
podawać ciasto samo, ale najlepiej smakuje z własnoręcznie ubitą śmietaną,
która jest dużo delikatniejsza i lepsza w smaku od kupnej.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz