Dynia jest jednym z moich ulubionych jesienno-zimowych warzyw. Lubię ją na słodko i na słono. Przekonałam do niej nawet znajomych, którzy twierdzili, że nie lubią dyni. Poniżej przepis na prostą, smaczną i pożywną zupę z dyni.
4- 6 porcji
Czas przygotowania: ok.
20 minut
Czas gotowania: ok.
30 minut
Składniki:
2 cebule
1
duża dynia
50 g masła lub margaryny
4 duże pomidory
1,5 litra bulionu warzywnego (z kostki, najlepiej bio)
Sól i pieprz
120 ml gęstej śmietany*
Grzanki (domowe lub
gotowe- opcjonalnie)
Kilka listków
pietruszki de dekoracji (opcjonalnie)
Cebule obierz, przekrój na pół, połówki pokrój
w drobną kostkę.
Dynię przekrój ostrym
nożem na pół, a następnie pokrój na grube plastry. Usuń pestki, odetnij skórkę,
i pokrój miąższ w średniej wielkości kostkę. Przygotuj w ten sposób około 1kg
pokrojonego w kostkę miąższu dyni.
W dużym rondlu rozpuść masło. Podsmaż na
wolnym ogniu pokrojoną cebulę i dynię, cały czas mieszając. Kiedy cebula się
zeszkli, zdejmij z ognia i odstaw na bok. Pomidory umyj, ponacinaj u podstawy na
krzyż, a następnie zanurz na około minutę w naczyniu z wrzącą wodą. Odcedź,
przelej zimną wodą i usuń z nich skórkę,
a następnie pokrój
drobno (lub przetrzyj przez sito).
W dużym garnku połącz
bulion warzywny, pomidory, przesmażoną dynię i cebulę. Zagotuj, zmniejsz ogień,
przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 20-30 minut. Dynia powinna być zupełnie miękka.
Dopraw do smaku pieprzem i solą. Całość zmiksuj przy pomocy blendera lub miksera
zanurzeniowego na gładki krem.*
Przelej zupę do garnka.
Dodaj śmietanę, wymieszaj, i podgrzewaj przez chwilę na małym ogniu, aż
śmietana się rozpuści. Podawaj w głębokich talerzach lub miseczkach, udekoruj
zupę listkami pietruszki. Możesz serwować z grzankami domowymi lub gotowymi,
lub ze świeżym chlebem.
*polecam śmietanę
Szefa kuchni do zup i sosów marki Danone 22%, ale możesz użyć innej, według
własnego upodobania
**jeśli wolisz, żeby
zupa miała nieco rzadszą konsystencję, możesz dodać więcej bulionu
Smacznego!
AngiePrzepisy
Smacznego!
Angie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz