niedziela, 31 stycznia 2016

KREMOWA ZUPA Z CYKORII


KREMOWA ZUPA Z CYKORII










4 porcje

Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: 15 minut

 

Składniki:

800 g cykorii

1 duży ziemniak

1 cytryna

150 g gęstej śmietany*

20 g masła

1 l bulionu drobiowego (z kostki, najlepiej bio)

Oliwa z oliwek

1 szalotka

1 gałązka tymianku

 

Cykorię umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gorzki środek. Pokrój drobno liście. Obierz ziemniaka i pokrój w drobną kostkę.

Obierz i posiekaj szalotkę. Na głębokiej patelni rozgrzej masło i oliwę, wrzuć cykorię, szalotkę, pokrojonego drobno ziemniaka i tymianek. Dodaj sok z cytryny, pieprz i sól. Smaż przez około 5 minut, mieszając.
.
Zagotuj 1 litr wody i rozpuść kostkę drobiową.

Kiedy cykoria się przyrumieni, dodaj bulion*, i duś na wolnym ogniu przez około piętnaście minut. Wyjmij gałązkę tymianku, po czym zmiksuj. Podgrzej na wolnym ogniu, dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem .

* polecam śmietanę Szefa kuchni do zup i sosów marki Danone 22%, ale możesz użyć innej, według własnego upodobania
** Jeśli patelnia jest za mała, możesz przelać całość do garnka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz