KREMOWA ZUPA Z CYKORII
4 porcje
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 15 minut
Składniki:
800 g cykorii
1 duży ziemniak
1 cytryna
150 g gęstej śmietany*
20 g masła
1 l bulionu drobiowego (z kostki, najlepiej bio)
Oliwa z oliwek
1 szalotka
1 gałązka tymianku
Cykorię umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gorzki środek. Pokrój drobno liście. Obierz ziemniaka i pokrój w drobną kostkę.
Obierz i posiekaj szalotkę. Na głębokiej patelni rozgrzej masło i oliwę, wrzuć cykorię, szalotkę, pokrojonego drobno ziemniaka i tymianek. Dodaj sok z cytryny, pieprz i sól. Smaż przez około 5 minut,
mieszając.
. Zagotuj 1 litr wody i rozpuść kostkę drobiową.
.
Kiedy cykoria się przyrumieni, dodaj bulion*, i duś na wolnym ogniu przez około piętnaście minut. Wyjmij gałązkę tymianku, po czym zmiksuj. Podgrzej na wolnym ogniu, dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz