Proste, łatwe do przygotowania ciasto z dyni, idealne na jesienne i zimowe podwieczorki.
6 porcji
Składniki:
1 kg miąższu z dyni (zważyć po obraniu)
120 g cukru
50 g maizeny
25 g mąki pszennej T450
3 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki ciemnego rumu
Masło do posmarowania formy (lub papier do pieczenia)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Tortownicę
wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Żółtka ucieraj
z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania białej, puszystej masy. Domieszaj rum
i ostudzone purée z dyni. Wsyp obie mąki, dokładnie mieszając szpatułką (lub
trzepaczką rózgową).
Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z
przygotowaną masą. Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub
natłuszczonej) i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30-40 minut, aż
ciasto się przyrumieni na złocisty kolor.*
Zostaw w otwartym piekarniku do ostudzenia. Podawaj
schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz