Dzisiaj chciałabym wam polecić proste i wykwintne danie zainspirowane przepisem popularnego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a, jest ono stosunkowo proste w przygotowaniu, i niezwykle efektowne. Możecie nim zaskoczyć gości. Wędzony łosoś świetnie komponuje się z delikatnym smakiem rozpływających się w ustach placuszków z batatów i kwaskowatym smakiem roszponki doprawionej oliwą z oliwek, cytryną i jabłkiem Granny Smith. Możecie podać tę sałatkę na przystawkę, ale równie dobrze zaserwować ją jako danie główne.
Czas przygotowania:
około 50 minut
Dla 4 osób
Składniki na placuszki:
200 g batatów
1 jajko
1 łyżka jogurtu naturalnego
50 g mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki oleju roślinnego
Sól
Na sałatkę:
300 g wędzonego łososia
120 g roszponki
1 jabłko Granny Smith
Sos winegret:
Sok z jednej cytryny
5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
Sól, pieprz
1 łyżka wody
Na patelni rozgrzej olej, nakładaj po jednej czubatej
łyżce stołowej masy z batatów, formując na patelni małe placuszki. Smaż przez
kilka minut z obu stron na złoty kolor. W podobny sposób usmaż resztę
placuszków.
Przygotuj sos winegret: wymieszaj sok z cytryny, sól,
pieprz. Dodaj, ubijając trzepaczką rózgową, oliwę z oliwek, a na koniec wodę.
(Sos możesz przygotować wcześniej i przechowywać w zamkniętym słoiczku w
lodówce.)
Jabłko pokrój na cienkie plasterki, nie obierając go ze
skórki. Umytą i osuszoną roszponkę dopraw sosem winegret z oliwy i cytryny, dodaj
plasterki jabłka.
Ułóż na środku talerza plastry wędzonego łososia, z
jednej strony placuszki z batatów, a z drugiej roszponkę. Bon appétit!
przygotowane ciasto w lodówce przez dwa, trzy dni, i usmażyć resztę później.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz