Kolorowa, zdrowa i chrupiąca zimowa sałatka, niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu.
Przygotowanie: 15 minut
Składniki:
2 żółte cykorie
2 czerwone cykorie
3 kiwi
3 jabłka
½ cytryny
1 pęczek świeżych ziół (pietruszka, kolendra, estragon
lub trybula)
2 łyżki octu jabłkowego
6 łyżek oleju z orzechów laskowych*
100 g wyłuskanych orzechów laskowych (opcjonalnie)
Sól, pieprz
Umyj jabłka, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
Pokrój na bardzo cienkie plasterki (najlepiej przy pomocy bocznej strony tarki),
skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Obierz kiwi i pokrój w plasterki.
Umyj i osusz cykorie, usuń wierzchnie liście, przekrój
wzdłuż na pół, wytnij gorzki rdzeń (twardy środek). Liście pokrój w paseczki
lub w kawałki (małe możesz zostawić w całości). Zioła opłucz, osusz i oberwij
listki. Przygotuj sos: wymieszaj olej z octem, solą i pieprzem.
Ułóż na talerzu liście cykorii i plasterki jabłka. Dodaj plasterki
kiwi i zioła. Posyp rozgniecionymi orzechami laskowymi (opcjonalnie). Polej
sałatkę sosem winegret dobrze wymieszaj i podaj.
Smacznego!
*Możesz ewentualnie użyć innego oleju, np. z pestek
winogron.
**Z cykorią możesz również komponować sałatki z dodatkiem
jabłka, kiwi i sera pleśniowego (np. Roqueforta) lub sera koziego.
Inne możliwe kompozycje sałatkowe: jabłko, marchewka,
rodzynki i orzechy.
A także: grejpfrut, wędzony łosoś, awokado i kukurydza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz