Tym razem przygotowałam dla Was aromatyczną sałatkę na podstawie przepisu popularnego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a. Ja ją uwielbiam, mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu.
Dla 4 osób
Czas przygotowania:
30 min
Czas marynowania i
chłodzenia: 2-3 godz.
Składniki na sałatkę:
2 filety z piersi kurczaka bez skóry
1 różowy grejpfrut
1 awokado
1 pęczek drobnego szczypiorku
250 g sałaty roszponki
200 g kiełków soi (opcjonalnie)
12 dużych ugotowanych krewetek (np. królewskich lub tygrysich)*
Olej do smażenia (np. oliwa z oliwek)
Składniki na marynatę:
Sok z ½ limonki
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju sezamowego**
4 łyżki sosu sojowego
Świeżo zmielony pieprz
Sos winegret z
cytrusów:
50 g musztardy Dijon***
2 cl octu winnego (lub
jabłkowego)
5 cl świeżego soku z cytrusów (grejpfruta, pomarańczy, cytryny…)
5 cl świeżego soku z cytrusów (grejpfruta, pomarańczy, cytryny…)
12 cl oleju arachidowego
2 łyżki ciepłej wody
1 szczypta soli
1 szczypta soli
Piersi kurczaka ponakłuwaj
z każdej strony widelcem.
W misce lub w
głębokim talerzu wymieszaj wszystkie składniki marynaty i włóż do niej kurczaka,
dokładnie go w niej obtaczając, wstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
Przygotuj sos winegret:
Wymieszaj musztardę, ocet,
sok z cytrusów i sól. Dodaj, ubijając trzepaczką rózgową, olej arachidowy, a
następnie
dwie łyżki ciepłej wody, aby rozcieńczyć sos. Możesz przechowywać sos
w zamkniętym słoiczku przez kilka dni w lodówce.
Umyj i osusz albo odwiruj roszponkę. Umyj i osusz kiełki soi.
Umyj i osusz albo odwiruj roszponkę. Umyj i osusz kiełki soi.
Obierz grejpfruta
ostrym nożem, usuwając zewnętrzną białą błonę. Pokrój miąższ na małe cząstki,
przełóż je do małej miseczki. Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę,
wyjmij łyżką miąższ i pokrój w kostkę.
Obierz krewetki z
pancerzyków, ponacinaj je delikatnie nożem wzdłuż grzbietu i usuń czarną żyłkę****.
Na patelni rozgrzej
olej, przyrumień piersi kurczaka. Mięso powinno być miękkie, ale dobrze
upieczone w środku. Pokrój na małe plasterki.
Posiekaj drobno szczypiorek.
Na talerzach ułóż
roszponkę, a na niej kiełki soi. Na wierzchu ułóż wyłuskane krewetki, kawałeczki
grejpfruta i awokado, a następnie plasterki marynowanego kurczaka polane sosem
z pieczenia. Dopraw sosem winegret, posyp szczypiorkiem i podaj.
*Różowych (pomarańczowych) krewetek.
** Lub innego o
bardziej neutralnym smaku, np. arachidowego lub z pestek winogron.
***Proporcje
poszczególnych składników sosu winegret możesz oczywiście dozować wg własnych
upodobań smakowych.
Jeśli wolisz,
żeby sos miał bardziej wyraźny posmak cytrusów, możesz dodać nieco więcej soku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz