Tym razem szybkie
danie wegetariańskie dla miłośników makaronu.
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20
minut
• 700 g rukoli
• 2 łyżki oliwy z
oliwek
• 2 ząbki czosnku
• 3 łyżki bazylii
• ½ czerwonej
papryczki chili
• 270 g spaghetti
• 6 cl oleju
• 140 g ricotty
• Sól, pieprz
Rukolę umyj i osusz.
Posiekaj połowę listków. Bazylię umyj, osusz i drobno posiekaj. Czosnek obierz
i posiekaj.
W rondlu rozgrzej 2
łyżki oleju. Wrzuć posiekany czosnek. Dodaj posiekaną bazylię i całe liście
rukoli. Przykryj i duś na wolnym ogniu przez około 1-2 minuty. Zmiksuj. Dodaj oliwę
z oliwek, połowę posiekanej rukoli i drobno posiekaną papryczkę chili. Dopraw
solą i pieprzem. Zmiksuj aż do uzyskania konsystencji sosu. Odstaw na bok.
Ugotuj spaghetti w
dużej ilości osolonej wody. Odcedź. Wymieszaj z sosem z rukoli.
Ubij ricottę
widelcem, domieszaj ją do spaghetti z resztą posiekanej rukoli.
Świetny pomysł na obiad! Jako makaroniarz jestem absolutnie zachwycony! Mimo, że te składniki goszczą u mnie na co dzień w kuchni, to nigdy bym nie wpadł, żeby stworzyć z nich taką pastę. Skuszę się na pewno i dorzucę chyba jeszcze orzechy włoskie, bo coś czuję, że będą świetnie pasować. :)
OdpowiedzUsuńWitaj Łukasz,
UsuńPięknie dziękuję za miły komentarz, tym bardziej, że dopiero zaczynam «blogować », więc miło jest otrzymać komentarz od kogoś dużo bardziej doświadczonego, kto w dodatku prowadzi tak piękny blog kulinarny!
Z orzechami jeszcze tego dania nie próbowałam, ale wydaje mi się, że to fajny pomysł, następnym razem dodam orzechy. Uważam, że mężczyźni mają w kuchni na ogół więcej fantazji niż kobiety i nie boją się improwizować i próbować różnych nowych połączeń smakowych.
A ja dzisiaj zajrzałam do twojego bloga i zamierzałam też skomentować twoją niezwykle oryginalną „kanapkę inżyniera”, bardzo oryginalny pomysł i prezentacja!
Pozdrawiam
Angie