czwartek, 31 marca 2016

TATAR Z KREWETEK I MANGO


  Prosta i elegancka przystawka, którą na pewno polubicie, podobnie jak Wasi goście.


 
Dla 4 osób

Przygotowanie: 15 min

Chłodzenie: 30 minut


Składniki:

300 g dużych krewetek*

3 owoce mango

2 gałązki świeżej kolendry

2 limonki

Szczypta sproszkowanego imbiru

Szczypta świeżo zmielonego pieprzu

 
Przygotowanie:

Krewetki obierz z pancerzyków, natnij grzbiety i usuń czarną żyłkę, pokrój na drobne kawałki. Mango obierz, pokrój miąższ w drobną kostkę. Połącz w misce pokrojone krewetki i mango.

Kolendrę umyj, osusz, oberwij listki, odłóż kilka listków do dekoracji, a resztę drobno posiekaj. Wyciśnij sok z limonki na krewetki połączone z mango. Dodaj posiekaną kolendrę, imbir i oprósz pieprzem. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Podawaj w małych szklaneczkach lub przygotuj sześć kokilek* i wypełnij je tatarem z krewetek i mango. Ugnieć lekko za pomocą łyżeczki, po czym odwróć do góry dnem i wyłóż ich zawartość na talerzyki. Udekoruj listkiem kolendry. Podawaj mocno schłodzone.


*typu tygrysie lub królewskie, możesz użyć różowych, obgotowanych krewetek lub świeżych (po ugotowaniu ich przez około 3 minuty we wrzącej wodzie) lub mrożonych.

*Zamiast kokilek możesz użyć obręczy do formowania potraw.


 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz