Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 min
Chłodzenie: 30 minut
Składniki:
300 g dużych krewetek*
3 owoce mango
2 gałązki świeżej kolendry
2 limonki
Szczypta sproszkowanego imbiru
Szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Krewetki obierz z
pancerzyków, natnij grzbiety i usuń czarną żyłkę, pokrój na drobne kawałki. Mango
obierz, pokrój miąższ w drobną kostkę. Połącz w misce pokrojone krewetki i
mango.
Kolendrę umyj, osusz,
oberwij listki, odłóż kilka listków do dekoracji, a resztę drobno posiekaj.
Wyciśnij sok z limonki na krewetki połączone z mango. Dodaj posiekaną kolendrę,
imbir i oprósz pieprzem. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 30
minut.
Podawaj w małych
szklaneczkach lub przygotuj sześć kokilek* i wypełnij je tatarem z krewetek i
mango. Ugnieć lekko za pomocą łyżeczki, po czym odwróć do góry dnem i wyłóż ich
zawartość na talerzyki. Udekoruj listkiem kolendry. Podawaj mocno schłodzone.
*typu tygrysie lub
królewskie, możesz użyć różowych, obgotowanych krewetek lub świeżych (po ugotowaniu
ich przez około 3 minuty we wrzącej wodzie) lub mrożonych.
*Zamiast kokilek
możesz użyć obręczy do formowania potraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz