Nazwałam je tak dlatego, że przygotowuję je z ciasta na magdalenki, uważam, że smakują równie dobrze w kształcie muffinek co magdalenek. Ale jeśli posiadacie foremki do magdalenek, to możecie oczywiście przygotować z poniższego ciasta magdalenki.
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie 15 minut
125 g miękkiego masła
125 g mąki pszennej (typ 450)
125 g drobnego cukru
4 jajka
Starta skórka z ½ cytryny bio
1 opakowanie cukru waniliowego
Szczypta soli
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą pianę. Dodawaj żółtka, jedno
po drugim, a następnie mąkę, cukier waniliowy i drobno startą skórkę z cytryny,
dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i połącz je
delikatnie z przygotowaną masą.
Wlewaj ciasto do wyłożonych papierowymi papilotkami (lub
wysmarowanych masłem) foremek na muffinki (lub do wysmarowanych mąką i
oprószonych mąką foremek do magdalenek). Piecz około 5 minut w temperaturze 180°
C, a następnie około 10-15** minut w temperaturze 220°C.
*Możesz zastąpić skórkę z cytryny wodą z kwiatów
pomarańczy.
** W przypadku pieczenia magdalenek 10 minut wystarczy,
jeśli pieczesz muffinki należy wydłużyć czas pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz