piątek, 25 marca 2016

MAGDALENKOWE MUFFINKI


Nazwałam je tak dlatego, że przygotowuję je z ciasta na magdalenki, uważam, że smakują równie dobrze w kształcie muffinek co magdalenek. Ale jeśli posiadacie foremki do magdalenek, to możecie oczywiście przygotować z poniższego ciasta magdalenki.



 
Dla 6 osób

Przygotowanie: 15 minut

Pieczenie 15 minut

 

125 g miękkiego masła

125 g mąki pszennej (typ 450)

125 g drobnego cukru

4 jajka

Starta skórka z ½ cytryny bio

1 opakowanie cukru waniliowego

Szczypta soli

 

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Masło utrzyj z cukrem na puszystą pianę. Dodawaj żółtka, jedno po drugim, a następnie mąkę, cukier waniliowy i drobno startą skórkę z cytryny, dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i połącz je delikatnie z przygotowaną masą.

Wlewaj ciasto do wyłożonych papierowymi papilotkami (lub wysmarowanych masłem) foremek na muffinki (lub do wysmarowanych mąką i oprószonych mąką foremek do magdalenek). Piecz około 5 minut w temperaturze 180° C, a następnie około 10-15** minut w temperaturze 220°C.

 
*Możesz zastąpić skórkę z cytryny wodą z kwiatów pomarańczy.

** W przypadku pieczenia magdalenek 10 minut wystarczy, jeśli pieczesz muffinki należy wydłużyć czas pieczenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz