Tym razem proponuję wam prosty przepis na zupę-krem z marchewki i słodkich ziemniaków z dodatkiem mleczka kokosowego i imbiru.
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 25 minut
Składniki:
1,2 kg marchewki
1 duży batat (słodki ziemniak)
2 ząbki czosnku
3 cm świeżego imbiru
25 cl mleczka kokosowego
25 cl gęstej śmietany* (lub ubitej śmietany kremówki 33%)
2 gałązki kolendry lub pietruszki do dekoracji
Sól, pieprz
Szczypta sproszkowanego imbiru (opcjonalnie)
Batata i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz,
usuń niestrawne kiełki ze środka, i drobno posiekaj. Korzeń imbiru obierz i
zetrzyj na tarce.
Wrzuć warzywa, czosnek i imbir do rondla, zalej wodą,
tak, aby przykryła warzywa. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przykryj i gotuj na średnim
ogniu przez około 30 minut do zupełnej miękkości.10 minut przed końcem
gotowania dodaj mleczko kokosowe i sproszkowany imbir.
Zdejmij rondel z ognia i zmiksuj warzywa przy pomocy
blendera lub miksera zanurzeniowego. Serwuj zupę krem w głębokich talerzach lub
miseczkach, kładąc na wierzchu łyżkę gęstej śmietany lub ubitej kremówki.
Przyozdób kilkoma listkami kolendry lub pietruszki.
* Na przykład Śmietany Szefa Kuchni Danone’a 22% do zup i
sosów.
**Możesz również dodać do tej kremowej zupy sok z
pomarańczy, limonki lub mandarynki, po czym doprawić ją szczyptą kuminu.
Możesz również zastąpić batata ziemniakiem lub dwiema
łyżkami czerwonej soczewicy.
Jeśli wolisz, żeby zupa była mniej gęsta, możesz dodać
więcej mleczka kokosowego i śmietany.
Danie zainspirowane przepisem z książki Mon agenda culinaire.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz