Zamiast pisanek proponuję Wam dzisiaj prosty przepis na
jajka faszerowane pastą z awokado, które możecie dla odmiany przygotować na wielkanocne
śniadanie.
Dla 6 osób
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
6 jajek
3 dojrzałe awokado
4 łyżki majonezu
2 szczypty mielonej papryki
6 gałązek pietruszki lub drobnego szczypiorku
Odrobina soku z cytryny
Sól, pieprz
Sos tabasco (opcjonalnie)
Jajka ugotuj na twardo, pozostaw do ostudzenia. Obierz ze skorupek. Przekrój na pół. Wyjmij delikatnie żółtka
i zetrzyj je na tarce lub rozdrobnij widelcem. Włóż do miski. Białka odłóż na
bok.
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ ze skórek. Wyjmij miąższ, skrop sokiem z cytryny. Włóż do miski z żółtkami i dokładnie rozgnieć widelcem lub zmiksuj. Połącz z majonezem (dodaj tyle majonezu, ile uważasz za stosowne). Dopraw do smaku solą i pieprzem i mieloną papryką. Jeśli lubisz pikantne smaki, możesz również dodać kilka kropli sosu tabasco.
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ ze skórek. Wyjmij miąższ, skrop sokiem z cytryny. Włóż do miski z żółtkami i dokładnie rozgnieć widelcem lub zmiksuj. Połącz z majonezem (dodaj tyle majonezu, ile uważasz za stosowne). Dopraw do smaku solą i pieprzem i mieloną papryką. Jeśli lubisz pikantne smaki, możesz również dodać kilka kropli sosu tabasco.
Wypełnij pastą połówki białek przy pomocy rękawa
cukierniczego (lub łyżki). Umyj i osusz pietruszkę (lub drobny szczypiorek),
oberwij listki lub posiekaj drobno i udekoruj nimi jajka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz