środa, 9 marca 2016

SURÓWKA Z MARCHEWKI I POMARAŃCZY



Dzisiaj zapraszam Was do skosztowania aromatycznej i soczystej surówki, która może stanowić oryginalną przystawkę lub samodzielną przekąskę, na przykład na podwieczorek. To jedna z moich ulubionych zimowych surówek. 



Dla 4 osób

Przygotowanie: 15 min.

Chłodzenie: 1 godz.

Składniki:

500 g marchewki

4 pomarańcze

Sok z połówki cytryny

1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy*

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka płynnego miodu

1 łyżka posiekanej natki kolendry

2 łyżki oliwy z oliwek


Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.

Obierz dwie pomarańcze, usuwając również białą wewnętrzną skórkę, pokrój na ćwiartki, a następnie na małe cząstki. Wrzuć je do miski z marchewką.

Kolendrę umyj, osusz, oberwij listki i drobno posiekaj.

Z dwóch pozostałych pomarańczy wyciśnij sok. Dodaj wodę z kwiatów pomarańczy, sok z cytryny, miód, oliwę, cynamon i kolendrę. Dobrze wymieszaj, posól. Połącz w misce z marchewką i pomarańczą, wymieszaj i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.

*Wodę pomarańczową znajdziesz z łatwością w Internecie lub sklepach z żywnością orientalną. Stanowi doskonały dodatek do ciast i deserów. W ostateczności możesz przygotować surówkę bez wody pomarańczowej, chociaż dodaje ona delikatnego, ujmującego aromatu.
Przeczytałam gdzieś, że jedną łyżeczkę wody z kwiatów pomarańczy można zastąpić 2-3 kroplami olejku pomarańczowego, ale przyznam, że nie wypróbowałam tego zamiennika, więc nie gwarantuję efektu, zwłaszcza w surówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz