Dziś proponuję Wam prostą, szybką i kolorową sałatkę z czerwonej fasoli, kukurydzy i papryki. Możecie ją podać na przystawkę do obiadu lub do grilla.
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 15
minut
Składniki:
300 g czerwonej fasolki (z puszki)
200 g kukurydzy (z puszki)
100 g czerwonej papryki (świeżej lub z puszki)
1 łyżka musztardy
1 czerwona papryczka chili
1 czerwona cebula
Kilka gałązek natki pietruszki
1 łyżka octu balsamicznego
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Fasolkę i kukurydzę odcedź i opłucz. Wymieszaj fasolkę z
kukurydzą. Paprykę umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój
w drobną kostkę. Domieszaj do sałatki.
Umyte i osuszone listki pietruszki drobno posiekaj. W
misce wymieszaj musztardę z octem balsamicznym i czterema łyżkami oliwy. Dopraw
do smaku solą i pieprzem. Z papryczki chili usuń pestki i posiekaj ją drobno.
Wlej sos winegret do sałatki, dodaj posiekaną natkę pietruszki i papryczkę
chili*, dokładnie wymieszaj. Podawaj sałatkę dobrze schłodzoną.
*Dopraw sałatkę do smaku według własnego uznania, jeśli
nie lubisz zbyt ostrych potraw, dodaj tylko połowę papryczki chili. Jeśli
chodzi o ilość musztardy i octu, możesz dodać ich więcej, ja doprawiam sałatki
najczęściej improwizując.
pysznosci :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie i wiosennie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję! Zajrzałam też do Twojego bloga, którego nie znałam, bardzo tutaj kolorowo i ładnie, przy okazji chętnie czegoś skosztuję.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam
Angie
Witaj Lena,
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły komentarz, cieszę się, że moja sałatka kojarzy Ci się z wiosną.
Serdeczności
Angie
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa lubię jeszcze sałatki warzywne z łososiem ale same wrzywne także są extra
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz sałatki z łososiem, to polecam Ci tą sałatkę. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńhttp://smakifrancji.blogspot.com/2018/12/saatka-z-awokado-mango-i-ososia-z.html