W ramach akcji
kulinarnej Biało-czerowno na talerzu ogłoszonej na Durszlak.pl proponuję Wam dzisiaj
pyszny deser malinowo-jogurtowy w barwach narodowych.
Dla 4 osób
Przygotowanie :
20 min.
500 g malin
1/2 cytryny
80 g drobnego cukru
200 g serka
mascarpone
200 g jogurtu
greckiego
4 łyżki płynnego
miodu
20 cl śmietany
kremówki
20 g cukru pudru
Opcjonalnie:
25 g brązowego cukru
1 opakowanie cukru
waniliowego
Przygotowanie:
Maliny umieść w
rondlu*, wyciśnij sok z połówki cytryny, dodaj cukier, wymieszaj i zagotuj. Następnie
zgnieć maliny widelcem (lub zmiksuj) i przetrzyj przez sitko, żeby pozbyć się
pestek. Odstaw malinowy coulis do schłodzenia.
Ubij na sztywno
schłodzoną śmietanę kremówkę** z cukrem pudrem. W misce połącz serek mascarpone
z jogurtem i miodem, ubijając trzepaczką, po czym delikatnie domieszaj bitą
śmietanę.
Nakładaj do szklanek
lub pucharków na przemian warstwę malinowego coulis i kremu z mascarpone, bitej
śmietany i jogurtu.
Odstaw deser do
lodówki do schłodzenia.
Opcjonalnie tuż przed
podaniem możesz posypać schłodzony krem brązowym cukrem wymieszanym z cukrem
waniliowym i skarmelizować go przy pomocy palnika gazowego do crème brûlée.
*Możesz odłożyć kilka
malin do dekoracji.
** Najlepiej przed
ubijaniem wstaw śmietanę na 10-15 minut do zamrażarki.
*** Jeśli wolisz
bardziej słodkie desery, możesz dodać nieco więcej miodu i cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz