Ten prosty deser z kiwi stanowi oryginalne i zaskakujące połączenie dwóch różnych smaków: słodyczy białej czekolady z kwaskowatym smakiem kiwi. Zapraszam do spróbowania!
Przygotowanie: 15
min.
Dla 4 osób
8 dojrzałych kiwi
1 limonka
80 g cukru
50 g gorzkiej
czekolady
Na mus z białej
czekolady:
80 g białej czekolady
15 cl śmietany
kremówki
1 kostka lodu
Kiwi obierz i
zmiksuj. Do uzyskanego purée z kiwi dodaj cukier i sok z limonki, dobrze
wymieszaj i odstaw do schłodzenia.
Przygotuj mus z
białej czekolady: Rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce połamaną na kawałki
białą czekoladę z 4 łyżkami wody.
Do mocno schłodzonej
śmietany* dodaj kostkę lodu i ubijaj na sztywno, dodając do niej stopniowo
rozpuszczoną białą czekoladę, i delikatnie mieszając. Wstaw do lodówki, i
przykryj miseczkę folią żywnościową do momentu serwowania.
Wlej purée z kiwi do
szklaneczek lub pucharków. Nałóż na wierzch mus czekoladowo-śmietankowy i
przyozdób startą białą czekoladą.
*Najlepiej wstaw ją
przed ubijaniem na około 10-15 minut do zamrażarki.
A przy okazji składam najserdeczniejsze życzenia wszystkim Mamom!
Cześć,zgłosiłaś ten przepis do akcji Tydzień z Kiwi. Musisz dodac banerek i link do akcji, aby przepis został zaakceptowany. Pozdrawiam, Anioszek w kuchni
OdpowiedzUsuńWitaj,
UsuńBanerek zamieściłam na swojej stronie wczoraj, zgłaszając przepis do akcji, właśnie to sprawdziłam i wszystko jest w porządku, więc przyznam, że nie wiem, co powinnam w tej sytuacji zrobić?
Pozdrawiam
Angie
Oglądałam wersje mobilną i tam nic poza postem nie widać. polecam dodawanie banerów bezpośrednio do postu. Ale zgłoszenie jeszcze dzis zaakceptuje. I gratuluje pomysłu na przepis:)
UsuńWygląda bardzo zachęcająco, a zdjęcia są niezwykłe :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://kreatywnatalia.blogspot.com/
Ogromnie dziękuję Natalia! Bardzo mi miło.
UsuńSerdeczności
Angie