Ricotta smakuje
świetnie w każdym wydaniu, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem
proponuję Wam wersję na słono- szybką i prostą quiche z udziałem ricotty i
cukini, którą możecie serwować jako przekąskę lub danie główne. Ja na przykład
bardzo lubię podawać quiche z zieloną sałatą doprawioną sosem winegret.
Dla 4 osób:
● 120 g ricotty
● 2 średnie cukinie
● 3 jajka
● 30 cl gęstej
śmietany*
● 60 g świeżo startego
żółtego sera**
● 2 ząbki czosnku
● 2 gałązki tymianku
● 1 opakowanie ciasta
francuskiego***
● Kilka łyżek oliwy z
oliwek
● 2 szczypty gałki
muszkatołowej
● Sól, pieprz
Cukinie
pokrój na
cienkie plasterki, podsmaż je przez około 5 minut na rozgrzanej oliwie na patelni,
dodaj drobno posiekane ząbki czosnku i rozdrobnione listki tymianku. Dopraw solą
i pieprzem do smaku. Odstaw do schłodzenia.
W misce ubij
trzepaczką jajka, dodaj śmietanę i świeżo starty żółty ser, gałkę muszkatołową,
dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Rozwiń ciasto francuskie, wylep nim wyłożoną papierem do pieczenia lub
wysmarowaną tłuszczem formę do tarty o średnicy 22 cm***. Ponakłuwaj całą powierzchnię
ciasta widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 10- 15 minut. Kiedy
ciasto zacznie nabierać złocistego koloru, wyjmij je z piekarnika. Na
podpieczony spód quiche wyłóż podsmażone cukinie, posyp pokruszonymi kawałkami ricotty,
a następnie wlej mieszaninę jajek ze śmietaną i tartym serem. Piecz w
temperaturze 180-200°C przez około 30 minut, aż farsz się zetnie i będzie
złocisty. Podawaj na ciepło.
* Na przykład
Śmietany Szefa Kuchni Danone’a 22% do zup i sosów.
** Najlepiej wybierz
ser o wyrazistym smaku, np. Comté.
***Ciastem wylep dno i boki, dobrze dociskając ciasto do brzegów formy. Jeśli używasz
mniejszej formy, zmniejsz odpowiednio ilość poszczególnych składników.
Piękny quiche <3 I cudowne połączenie ricotty z cukinią i tymiankiem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo się cieszę!
OdpowiedzUsuńUwielbiam quiche i gości u mnie bardzo często, ale nigdy z cukinią nie próbowałem, nie wiem jak to się stało! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz, biorąc pod uwagę różnorodność proponowanych przez Ciebie dań, jestem pewna, że cukinia na pewno zagości w Twoich quiches.
OdpowiedzUsuń