W ramach konkursu zorganizowanego
przez www.durszlak.pl i www.alma24.pl chciałabym
zaprosić Was na pyszne szaszłyczki z kurczakiem, ananasem i suszonymi śliwkami.
Czas
przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia:
15 min.
Czas
marynowania: 1 godz.
Dla 6 osób
● 6 filetów z piersi
kurczaka
● 12 suszonych
śliwek
● 1 mały ananas
● 1 cytryna
● 1 łyżeczka
ziaren fenkułu lub kolendry
Wykonanie:
Filety z
kurczaka pokrój w dużą kostkę i włóż do miski. Wyciśnij sok z cytryny. Rozgnieć
ziarna fenkułu (lub kolendry). Wymieszaj w miseczce sok z cytryny z czterema
łyżkami oliwy z oliwek, dopraw pieprzem i solą. Polej pokrojonego kurczaka
marynatą, dobrze wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę do
lodówki.
Patyczki do
szaszłyków namocz przez godzinę w zimnej wodzie.
Ananasa obierz
ze skórki, pokrój w grube plastry, usuń twardy środek i oczka, a następnie pokrój
w dużą kostkę. Kawałki kurczaka lekko osącz z marynaty i nadziej na patyczki do
szaszłyków na przemian z kawałkami ananasa i suszonymi śliwkami.
Szaszłyki smaż
na grillu* przez około 15 minut, co jakiś czas obracając i polewając marynatą
podczas pieczenia.
Podawaj
szaszłyczki na przykład z sałatką tabbouleh.
*Możesz również
upiec szaszłyki w piekarniku, układając je na folii aluminiowej lub na papierze
do pieczenia, polewając marynatą, i obracając je podczas pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz