wtorek, 31 maja 2016

SZASZŁYCZKI Z KURCZAKA Z ANANASEM I SUSZONYMI ŚLIWKAMI


W ramach konkursu zorganizowanego przez www.durszlak.pl  i www.alma24.pl chciałabym zaprosić Was na pyszne szaszłyczki z kurczakiem, ananasem i suszonymi śliwkami.


 


Czas przygotowania: 20 min.

Czas pieczenia: 15 min.

Czas marynowania: 1 godz.

 

Dla 6 osób

● 6 filetów z piersi kurczaka

● 12 suszonych śliwek

● 1 mały ananas

● 1 cytryna

● 1 łyżeczka ziaren fenkułu lub kolendry

 
Wykonanie:

Filety z kurczaka pokrój w dużą kostkę i włóż do miski. Wyciśnij sok z cytryny. Rozgnieć ziarna fenkułu (lub kolendry). Wymieszaj w miseczce sok z cytryny z czterema łyżkami oliwy z oliwek, dopraw pieprzem i solą. Polej pokrojonego kurczaka marynatą, dobrze wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki.

Patyczki do szaszłyków namocz przez godzinę w zimnej wodzie.

Ananasa obierz ze skórki, pokrój w grube plastry, usuń twardy środek i oczka, a następnie pokrój w dużą kostkę. Kawałki kurczaka lekko osącz z marynaty i nadziej na patyczki do szaszłyków na przemian z kawałkami ananasa i suszonymi śliwkami.

Szaszłyki smaż na grillu* przez około 15 minut, co jakiś czas obracając i polewając marynatą podczas pieczenia.

Podawaj szaszłyczki na przykład z sałatką tabbouleh.


*Możesz również upiec szaszłyki w piekarniku, układając je na folii aluminiowej lub na papierze do pieczenia, polewając marynatą, i obracając je podczas pieczenia.






 
GRILL PIKNIK Menu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz