Czas przygotowania: 30 min
Dla 4 osób
● 400 g truskawek
● 140 g ziaren komosy ryżowej
(quinoa)
● 4 gałązki świeżej mięty
● 4 gałązki świeżej kolendry lub
bazylii
● 2 młode cebulki
●
½ dużego ogórka
● sok z połowy cytryny
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● sól i pieprz
Odcedź dokładnie. Truskawki umyj,
osusz, usuń szypułki i pokrój na połówki lub na ćwiartki, w zależności od ich wielkości.
Ogórek obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
Cebulki drobno posiekaj. Oberwij listki z gałązek mięty i kolendry (lub bazylii) i drobno posiekaj. W misce wymieszaj ugotowaną komosę ryżową z truskawkami, ogórkiem, cebulkami i ziołami.
Połącz sok z cytryny z oliwą z oliwek. Dopraw pieprzem i solą**. Wlej na tabbouleh i delikatnie wymieszaj. Podawaj sałatkę dobrze schłodzoną.
*Około 3 razy objętości wody, dokładny
czas gotowania i ilość wody sprawdź na opakowaniu.
** Jeśli wolisz bardziej pikantne
potrawy, możesz dodać kilka kropli sosu chili lub szczyptę mielonej papryczki
chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz