sobota, 28 maja 2016

TABBOULEH Z QUINOA I TRUSKAWKAMI

Jako przystawka do grilla idealnie sprawdzi się orzeźwiająca sałatka z quinoa i truskawkami przygotowana nieco inaczej od klasycznego tabbouleh, spróbujcie, a sami się przekonacie!









Czas przygotowania: 30 min

Dla 4 osób


400 g truskawek


● 140 g ziaren komosy ryżowej (quinoa)


● 4 gałązki świeżej mięty


● 4 gałązki świeżej kolendry lub bazylii


● 2 młode cebulki


  ½ dużego ogórka


● sok z połowy cytryny


● 4 łyżki oliwy z oliwek


● sól i pieprz

Ziarna komosy ryżowej wypłucz, zalej w garnku wodą* i gotuj na wolnym ogniu około 10-15 minut od momentu wrzenia.
Odcedź dokładnie. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i pokrój na połówki lub na ćwiartki, w zależności od ich wielkości. Ogórek obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.

Cebulki drobno posiekaj. Oberwij listki z gałązek mięty i kolendry (lub bazylii) i drobno posiekaj. W misce wymieszaj ugotowaną komosę ryżową z truskawkami, ogórkiem, cebulkami i ziołami.

Połącz sok z cytryny z oliwą z oliwek. Dopraw pieprzem i solą**. Wlej na tabbouleh i delikatnie wymieszaj. Podawaj sałatkę dobrze schłodzoną.

*Około 3 razy objętości wody, dokładny czas gotowania i ilość wody sprawdź na opakowaniu.

** Jeśli wolisz bardziej pikantne potrawy, możesz dodać kilka kropli sosu chili lub szczyptę mielonej papryczki chili.


 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz