Tym razem chciałabym Wam zaproponować przepis z ricottą na słodko – lekkie, delikatne ciasto na chrupiącym spodzie. Do tej pory przygotowywałam je tylko we Francji, i użyłam do sporządzenia spodu francuskich ciasteczek typu sablés, które są kruche i chrupiące, dlatego, jeśli zdecydujecie się wypróbować ten przepis, będę Wam wdzięczna za sugestie, jakich polskich ciasteczek użyliście do przygotowania spodu. Najlepiej, żeby były lekko chrupiące i kruche, na przykład ciasteczka maślane, cookies, ewentualnie herbatniki.
Zbliża się Dzień Matki, może przygotujecie dla niej właśnie to ciasto, polecam.
Dla 8-10 osób
Przygotowanie: 30 min.
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 50 min.
Chłodzenie: 8 godz.
Składniki:
100 g gorzkiej
czekolady
500 g ricotty
200 g kruchych
ciasteczek maślanych typu sablés lub cookies*
100 g masła (lub margaryny)
2 jajka
100 g cukru
60 g mąki pszennej
typ 45
50 cl mleka
1 opakowanie cukru
waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
Wiórki czekoladowe
Przygotowanie
W rondlu rozpuść 50 g
masła. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C. Ciasteczka maślane zmiksuj lub
rozgnieć wałkiem na stolnicy, dodaj rozpuszczone masło, dobrze wymieszaj i wyłóż
uzyskaną masą dno tortownicy o średnicy 22- 24 cm, lekko ją ugniatając**.
Zmiksuj
ricottę z jajkami, 50 g cukru, cukrem waniliowym i 3 łyżkami mąki. Wlej do formy i
piecz w piekarniku około 45-50 min. Pozostaw do ostudzenia.
W rondlu zagotuj mleko.
Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej***. Zdejmij z ognia i dodaj resztę
cukru, 60 g mąki, a następnie gorące mleko. Doprowadź do wrzenia i gotuj, cały
czas energicznie mieszając trzepaczką rózgową, aż masa budyniowa zgęstnieje****.
Wlej do formy, wstaw na 8 godzin do lodówki.
Wyjmij z formy i
podawaj ciasto posypane wiórkami czekolady.
* Możesz je również zastąpić herbatnikami. Najlepiej,
żeby były to w miarę chrupiące ciasteczka.
** Możesz również wyłożyć uprzednio formę papierem do
pieczenia.
*** Zagotuj w garnku wodę i umieść na nim żaroodporną
miskę z czekoladą i masłem, tak, aby nie dotykała powierzchni gotującej wody.
**** Uważaj, żeby podczas gotowania nie powstały grudki,
jeżeli jednak tak się stanie, wystarczy, że przetrzesz masę budyniową przez
sito.
Sądzę, że każde kruche ciasteczka można wykorzystać do zrobienia spodu do ciasta. Kiedyś koniecznie chciałam zrobić spród czekoladowy. Gorąco było jak w piekle, w smamochodzie miałam świeżutkie maliny. Wleciałam do sklepu ściągnęłam zwykłe herbatniki, dodałam w domu kakao, masło i gitara. Moją uwagę skupiłam nad tym co nad tym co było nad spodem :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Też tak myślę, mam nadzieję, że ze zwykłymi herbatnikami ciasto będzie smakowało równie dobrze, ale jeszcze nie miałam okazji tego wypróbować. Kiedyś zrobiłam sernik na spodzie z herbatników i był bardzo smaczny. Serdecznie dziękuję za radę!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Angelina
Mmm wygląda cudownie <3 Czekolada i ricotta muszą smakować bajecznie razem :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Twoje tosty francuskie z ricottą i borówkami w stylu « pain perdu » czyli « odzyskanego chlebka » też wyglądają bardzo smakowicie, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Angelina