Zaczął się sezon na
szparagi, więc tym razem chciałabym zaproponować Wam jedno z moich ulubionych
dań z udziałem szparagów, niezwykle proste i smaczne. W przeciwieństwie do
innych ciast naleśnikowych, japońska tempura (która wbrew pozorom nie wywodzi
się z Japonii, lecz z Portugalii) jest bardzo delikatna i lekkostrawna,
ponieważ dodana do niej lodowata woda sprawia, że tłuszcz nie przedostaje się
do środka. Poniższy przepis zaczerpnęłam od mojego ulubionego francuskiego
szefa kuchni Cyrila Lignac’a. W podobny sposób możecie przygotować inne
warzywa, na przykład cukinie pokrojone w talarki, kalafior, brokuły czy
oberżyny, a także owoce morza i ryby. Możecie serwować szparagi same lub z
sosem np. z jogurtu i mięty lub z sosem sojowym z dodatkiem imbiru i ziaren
sezamu, ja osobiście wolę je same, bez żadnych dodatków. Doskonale nadają się
na przystawkę lub przekąskę.
Dla 4 osób
Przygotowanie :
10 min.
Smażenie : 10
min.
• 500 g szparagów (białych
lub zielonych)*
• 1 l oleju
arachidowego (lub innego) do smażenia
Sól
125 g mąki pszennej
1 żółtko jajka
1 szczypta soli
15 cl lodowatej wody
Kilka kostek lodu
Szparagi umyj i
osusz, odetnij twarde końcówki. Jeśli używasz białych szparagów, obierz je,
zielonych szparagów nie trzeba obierać.
Zagotuj osoloną wodę,
i wrzuć szparagi i gotuj około 5 -10 minut, w zależności od ich grubości, jeśli
wolisz, możesz je ugotować na parze. Szparagi powinny pozostać jędrne i lekko chrupiące.
Ugotowane szparagi ostudź zimną wodę, aby zachowały kolor i odsącz na
durszlaku.
Przygotowanie tempury: w misce wymieszaj energicznie trzepaczką rózgową
żółtko, sól, lodowatą wodę, do uzyskania jednolitej masy, choć mogą w niej
pozostać grudki. Tempura ma bardziej gęstą konstystencję od ciasta
naleśnikowego, ważne jest, aby ciasto było mocno schłodzone, więc jeśli
przygotowujesz je wcześniej pozostaw je w lodówce, a tuż przed smażeniem dodaj
do niego kilka kostek lodu i wymieszaj.
W tak przygotowanym
cieście zanurzaj szparagi, po czym smaż je na rozgrzanym (do około 160° C)
oleju, we frytkownicy, woku lub na patelni o grubym dnie. Smaż przez około 2
minuty, po czym przewróć na drugą stronę, aż nabiorą złocistego koloru.
Osącz na ręczniku
papierowym, dopraw solą (na przykład grubą solą morską) i pieprzem i podawaj
natychmiast. Bon appétit!
*Białe szparagi
wymagają dłuższego czasu gotowania. Jeśli gotujesz szparagi na parze, czas
gotowania białych szparagów to około 10 minut, a zielonych około 6 minut, nie
gotuj szparagów zbyt długo, żeby się nie rozpadały, muszą pozostać jędrne, a
nawet lekko chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz