piątek, 5 lutego 2016

ZABAJONE Z CYTRUSAMI


Delikatny i aromatyczny deser z nutą cytrusową, stosunkowo prosty w przygotowaniu.
 



4 porcje

Przygotowanie: 10 minut

Gotowanie: 15 minut

Chłodzenie: 2 godz.


Składniki:

1 różowy grejpfrut

4 pomarańcze

2 mandarynki (wypestkowane)

½ cytryny

6 żółtek jajek

120 g drobnego cukru

3 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

 
Wyciśnij sok z jednej pomarańczy i z połówki cytryny, odstaw na bok. Cytrusy obierz ostrym nożem, usuwając zewnętrzną białą błonę z pomarańczy i grejpfruta, obieraj je nad miseczką, żeby zebrać sok. Pokrój miąższ na małe cząstki. Do wyciśniętego wcześniej soku z pomarańczy i cytryny, dodaj sok zebrany podczas obierania cytrusów, jeśli to konieczne uzupełnij go wodą, tak, by uzyskać 20 cl płynu.

W gorącej kąpieli wodnej* ubijaj trzepaczką żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę (około 5 minut). Następnie wlej  sok z cytrusów, cały czas ubijając trzepaczką (około 5- 10 minut). Nie należy dopuścić do tego, aby masa zawrzała, dlatego nie należy przerywać ubijania. Krem ma mieć konsystencję musu, powinien być gęsty i sztywny i podwoić swoją objętość. Wlej zabajone do 4 salaterek, włóż kawałeczki cytrusów i posyp z wierzchu kandyzowaną skórką pomarańczy. Odstaw do schłodzenia na minimum godzinę, a najlepiej na kilka godzin.

*Zagotuj w garnku wodę i umieść na nim żaroodporną miskę, tak, aby nie dotykała powierzchni gotującej wody, zmniejsz ogień, i ubijaj żółtka z cukrem.

** Możesz przygotować krem zabajone poprzedniego dnia i wstawić do lodówki na całą noc. Krem jest bardzo łatwy do przygotowania, pod warunkiem, że będziesz ubijać przez cały czas masę z żółtek i soku z cytrusów, nie dopuszczając do ich zważenia.

***Możesz również ułożyć pokrojone w drobne kawałki cytrusy na głębokich talerzach, polać je kremem zabajone, a następnie opalić je przez kilka sekund palnikiem gazowym do crème brûlée. Ja osobiście wolę pierwszą, podaną wyżej wersję tego deseru. Bon appétit!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz