wtorek, 2 lutego 2016

ZUPA Z PORA I IMBIRU


Szybka w przygotowaniu, rozgrzewająca i sycąca zupa, idealna na jesienno- zimową porę.
Mimo, że por nie jest moim ulubionym warzywem, to tę zupę wyjątkowo polubiłam.

 

4-6 porcji


Czas przygotowania: 20 min.

Czas gotowania: 30 min.

 
Składniki:

• 3 pory

• 4 duże ziemniaki

• 1 l bulionu drobiowego z kostki (bio)

• 40 g masła

• Mały kawałek świeżego korzenia imbiru


• ¼ czerstwej bagietki (lub kawałek innego chleba)
 
• ½ pęczka drobnego szczypiorku

• 20 cl gęstej śmietany do zup i sosów*

• Sól, pieprz

 
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Z porów usuń wierzchnie liście, umyj je i drobno posiekaj na cienkie talarki lub w drobną kostkę, przecinając je wzdłuż na pół i jeszcze raz wzdłuż na pół). Imbir obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

 Bagietkę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na rozgrzanej oliwie na patelni. Odłóż na bok, odsączając na ręczniku papierowym.

Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.

Ugotuj pokrojone ziemniaki w bulionie drobiowym przez około 25 minut.


Na patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć imbir i posiekane pory i smaż przez około 5 minut, cały czas mieszając. Pod koniec gotowania ziemniaków domieszaj do bulionu pory z imbirem. Gotuj jeszcze przez około 5 minut, dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec połącz ze śmietaną. (możesz ją podać osobno) 

Podawaj w miseczkach lub głębokich talerzach, z grzankami z bagietki ułożonymi na wierzchu, posyp szczypiorkiem.

* Na przykład śmietany Szefa Danone’a.








 
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz