Szybka w przygotowaniu, rozgrzewająca i sycąca zupa,
idealna na jesienno- zimową porę.
Mimo, że por nie jest moim ulubionym warzywem, to tę zupę wyjątkowo polubiłam.
Mimo, że por nie jest moim ulubionym warzywem, to tę zupę wyjątkowo polubiłam.
4-6 porcji
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 30 min.
Składniki:
• 3 pory
• 4
duże ziemniaki
• 1 l bulionu drobiowego z kostki (bio)
• 40 g masła
• Mały kawałek świeżego korzenia imbiru
• ¼ czerstwej bagietki (lub kawałek innego chleba)
• ½ pęczka drobnego szczypiorku
• 20 cl gęstej śmietany do zup i sosów*
• Sól, pieprz
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Z
porów usuń wierzchnie liście, umyj je i drobno posiekaj na cienkie talarki lub
w drobną kostkę, przecinając je wzdłuż na pół i jeszcze raz wzdłuż na pół). Imbir
obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Bagietkę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na rozgrzanej oliwie na patelni. Odłóż na bok, odsączając na ręczniku papierowym.
Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.
Ugotuj pokrojone ziemniaki w bulionie drobiowym przez
około 25 minut.
Na patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć imbir i posiekane pory i smaż przez około 5 minut, cały czas mieszając. Pod koniec gotowania ziemniaków domieszaj do bulionu pory z imbirem. Gotuj jeszcze przez około 5 minut, dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec połącz ze śmietaną. (możesz ją podać osobno)
Podawaj w miseczkach lub głębokich talerzach, z grzankami z bagietki ułożonymi na wierzchu, posyp szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz