niedziela, 7 lutego 2016

ZUPA KREM Z KASZTANÓW


Bardzo prosta zupa krem z kasztanów, którą przygotujesz w kwadrans. Idealna na jesienne i zimowe wieczory.






Dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 15 minut

 
Składniki:

250 g obranych i ugotowanych kasztanów (lub ze słoika)

85 cl wody

2 kostki bulionu drobiowego bio

25 cl śmietany kremówki 33 lub 36%

+ ok.10 cl ubitej kremówki do dekoracji (opcjonalnie)

Sól, pieprz

 
Zagotuj wodę*, dodaj bulion drobiowy i kasztany (odłóż kilka kasztanów do dekoracji). Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, po czym zmiksuj  dokładnie i dodaj śmietanę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
 
Podawaj w miseczkach, dekorując odrobiną bitej śmietany.

* Ilość bulionu dostosuj do własnych upodobań, w zależności od tego, czy wolisz mniej lub bardziej gęstą zupę.


Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz