Smaczne i pożywne danie kuchni włoskiej, również popularne we Francji.
Ja lubię je przygotowywać zimą, bo jest bardzo sycące.
4 porcje
Czas przygotowania: 20
minut
Czas gotowania: ok. 40
minut
Składniki:
240 g fileta z piersi indyka
240 g ryżu arborio*
60 g startego parmezanu
1 l bulionu drobiowego z kostki (najlepiej bio)
2 duże cebulki szalotki
1 duży pomidor
1 zielona cukinia
50 cl śmietany 33%
125 g serka mascarpone
Oliwa z oliwek
Kilka listków bazylii
Szalotki obierz i drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej
oliwę, wsyp szalotki i krótko przesmaż mieszając. Gdy się zeszklą wsyp ryż i
smaż około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż zrobi się
szklisty*. Następnie wlewaj po
około pół szklanki bulionu drobiowego i
podgrzewaj, aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. W ten sam sposób dodawaj po trochu bulion do ryżu, za każdym razem pozostawiając do całkowitego wchłonięcia
bulionu
przez ryż. Gotuj, dodając stopniowo bulion*, dopóki ryż nie będzie miękki.
W międzyczasie pokrój pomidora, cukinię i filet z piersi indyka
w drobną kostkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę, przyrumień
pokrojony filet z indyka, dodaj cukinię, smaż, mieszając, do miękkości
składników, a na koniec wlej śmietanę. Dodaj parmezan. Podgrzewaj przez
chwilę do zagotowania. Połącz z ugotowanym ryżem. Podgrzewaj przez chwilę, aż
całość zgęstnieje, domieszaj serek mascarpone, wrzuć drobno pokrojonego pomidora
i posiekaną bazylię. Risotto powinno mieć gęstą, kremową konsystencję. Podawaj od
razu w głębokich talerzach.
* Włoski ryż do risotto.
** Jeśli będzie to konieczne, dodaj większą ilość bulionu. Ryż powinien być miękki.
Bon appétit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz