czwartek, 4 lutego 2016

RISOTTO Z INDYKA


Smaczne i pożywne danie kuchni włoskiej, również popularne we Francji.
Ja lubię je przygotowywać zimą, bo jest bardzo sycące.


4 porcje

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: ok. 40 minut

Składniki:

240 g fileta z piersi indyka

240 g ryżu arborio*

60 g startego parmezanu

 1 l bulionu drobiowego z kostki (najlepiej bio)

2 duże cebulki szalotki

1 duży pomidor

1 zielona cukinia

50 cl śmietany 33%

125 g serka mascarpone

Oliwa z oliwek

Kilka listków bazylii


Szalotki obierz i drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę, wsyp szalotki i krótko przesmaż mieszając. Gdy się zeszklą wsyp ryż i smaż około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż zrobi się szklisty*. Następnie wlewaj po około pół szklanki bulionu drobiowego i podgrzewaj, aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. W ten sam sposób dodawaj po trochu bulion do ryżu, za każdym razem pozostawiając do całkowitego wchłonięcia bulionu przez ryż. Gotuj, dodając stopniowo bulion*, dopóki ryż nie będzie miękki.  
W międzyczasie pokrój pomidora, cukinię i filet z piersi indyka w drobną kostkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę, przyrumień pokrojony filet z indyka, dodaj cukinię, smaż, mieszając, do miękkości składników, a na koniec wlej śmietanę. Dodaj parmezan. Podgrzewaj przez chwilę do zagotowania. Połącz z ugotowanym ryżem. Podgrzewaj przez chwilę, aż całość zgęstnieje, domieszaj serek mascarpone, wrzuć drobno pokrojonego pomidora i posiekaną bazylię. Risotto powinno mieć gęstą, kremową konsystencję. Podawaj od razu w głębokich talerzach.

* Włoski ryż do risotto.

** Jeśli będzie to konieczne, dodaj większą ilość bulionu. Ryż powinien być miękki.

Bon appétit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz