sobota, 13 lutego 2016

SUSZONE ŚLIWKI W CZERWONYM WINIE


Tym razem przepis na prosty, efektowny deser, który możecie przygotować na
walentynkowy obiad lub kolację. Życzę Wam wszystkim miłych Walentynek i dużo miłości!





Przygotowanie: 5 min.

Gotowanie: 15 min.


Składniki :

500 g dużych wypestkowanych suszonych śliwek  

1 butelka czerwonego wytrawnego wina

300 g cukru

½ opakowania cukru waniliowego (lub rozcięta laska wanilii)

2 goździki

½ łyżeczki cynamonu + 1 laska cynamonu (opcjonalnie)

Szczypta gałki muszkatołowej
Śliwki włóż do małego garnuszka, wlej wino. Dodaj cukier, cukier waniliowy, goździki,
cynamon, gałkę muszkatołową, gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż śliwki będą miękkie i uzyskasz konsystencję gęstego syropu*. Pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Śliwki są jeszcze lepsze następnego dnia, a nawet dwa dni później. Możesz je podawać z kruchymi ciasteczkami, odrobiną bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych, chociaż same też doskonale smakują.
 *Jeśli syrop jest za rzadki, możesz dodać trochę cukru. Jeśli natomiast wolisz, żeby syrop był bardziej „light”, możesz zmniejszyć ilość cukru do 200 g.

 ** Możesz również dodać ½ pomarańczy, armagnac, a nawet gałązkę rozmarynu.

*** W podobny sposób możesz przygotować gruszki, przedłuż tylko czas gotowania do około 30 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz