Tym razem przepis na prosty, efektowny deser, który możecie przygotować na
walentynkowy obiad lub kolację. Życzę Wam wszystkim miłych Walentynek i dużo miłości!
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 15 min.
Składniki :
500 g dużych wypestkowanych suszonych śliwek
1 butelka czerwonego wytrawnego wina
300 g cukru
½ opakowania cukru waniliowego (lub rozcięta laska
wanilii)
2 goździki
½ łyżeczki cynamonu + 1 laska cynamonu (opcjonalnie)
Szczypta gałki muszkatołowej
Śliwki włóż do małego garnuszka, wlej wino. Dodaj cukier,
cukier waniliowy, goździki,
cynamon, gałkę muszkatołową, gotuj na średnim ogniu przez
około 15 minut, aż śliwki będą miękkie i uzyskasz konsystencję gęstego syropu*.
Pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Śliwki są jeszcze
lepsze następnego dnia, a nawet dwa dni później. Możesz je podawać z kruchymi
ciasteczkami, odrobiną bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych, chociaż same
też doskonale smakują.
** Możesz również dodać ½ pomarańczy, armagnac, a nawet
gałązkę rozmarynu.
*** W podobny sposób możesz przygotować gruszki, przedłuż
tylko czas gotowania do około 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz