Współczesna kuchnia francuska to także dania zainspirowane kuchniami całego świata, między innymi kuchnią azjatycką.
4 porcje
Przygotowanie: 25 minut
Gotowanie: 20 minut
500 g średnich lub dużych krewetek*
1 mango
4 cm korzenia imbiru
8 gałązek kolendry
2 ząbki czosnku
4 młode pory (lub kawałek dużego pora, białej części)
4 młode cebulki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała papryczka chili
Sól i pieprz
Z porów usuń wierzchnie liście, pokrój je na małe kawałki
i umyj. Ugotuj je przez 10 minut na parze lub w gorącej osolonej wodzie.
Cebulki obierz i posiekaj. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj
na tarce z drobnymi oczkami, czosnek obierz i posiekaj. Krewetki obierz z
pancerzyków, zostawiając ogonki*. Natnij krewetki delikatnie wzdłuż grzbietu i
usuń czarne żyłki. Mango obierz, obkrój miąższ wokół pestki i pokrój
w kostkę. Kolendrę umyj, osusz, oberwij listki. Umyj papryczkę chili,
usuń pestki i drobno
posiekaj.
W woku lub na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulkę,
starty imbir i czosnek, i smaż przez około 2 minuty, mieszając. Dodaj pokrojone
mango, krewetki, papryczkę chili i pory, smaż jeszcze przez kilka minut,
mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp listkami kolendry i podawaj na przykład z ugotowanym na
sypko ryżem.
* Świeżych lub mrożonych, najlepiej różowych,
ugotowanych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz