Krewetki to jedne z moich ulubionych owoców morza. Tym razem proponuję je wam w delikatnej miodowo-sojowej marynacie.
Przygotowanie: 25 min.
Marynowanie: 1 godz.
Dla 4 osób:
24 krewetki tygrysie*
3 cebulki szalotki25 cl białego wina wytrawnego
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oleju arachidowego (lub oleju z pestek winogron)
2 łyżki płynnego miodu
Drobny szczypiorek (lub natka pietruszki)
Sól i pieprz
Przygotuj marynatę: do miski wlej białe wino, dodaj sos
sojowy, miód i 1 łyżkę oleju arachidowego, wymieszaj.
Krewetki obierz z pancerzyków, zostawiając ogonek. Włóż
do miski z marynatą. Przykryj folią
spożywczą. Wstaw do lodówki na minimum godzinę (lub na całą noc).
Szalotkę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Szczypiorek (natkę pietruszki) umyj i osusz, drobno posiekaj.
W woku lub na patelni podgrzej olej. Przesmaż szalotkę i czosnek. Dodaj krewetki i podsmaż krótko, mieszając.
Dodaj marynatę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż na
wolnym ogniu przez kilka minut. Posyp posiekanymi ziołami. Podawaj natychmiast,
na przykład z białym ryżem.
*Świeżych lub mrożonych, najlepiej różowych, ugotowanych.
Możesz również użyć krewetek królewskich (ok. 16 krewetek na 4 osoby) lub
krewetek średniej wielkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz