Prosta i efektowna przekąska, idealna na aperitif.
6
porcji
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
18 dużych
różowych krewetek
2 awokado
1 ananas
1 cytryna
1 ł łyżka czerwonego pieprzu (opcjonalnie)
Sól, pieprz
Krewetki obierz ze skorupek, zostawiając ogonki. Wyciśnij
sok z cytryny. Czerwony pieprz rozgnieć w moździerzu.
Ananasa obierz ze skórki, wytnij twardy rdzeń ze środka,
a miąższ pokrój w drobną kostkę. Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę, łyżką
wyjmij delikatnie miąższ i zachowaj całe połówki skorupek. Miąższ pokrój w
drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny.
Nadziej na małe wykałaczki jeden kawałeczek ananasa,
jedną krewetkę i jedną kostkę awokado. Posól, popierz i posyp rozgniecionym
czerwonym pieprzem. Wbij wykałaczki w skorupki po awokado wypełnione folią
aluminiową i odwrócone do góry dnem.
Bon appétit!
* Możesz przygotować podobne mini szaszłyczki, używając np.
krewetek, mango i kiwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz