sobota, 6 lutego 2016

MINI SZASZŁYCZKI Z KREWETEK I AWOKADO


Prosta i efektowna przekąska, idealna na aperitif.


 
6 porcji

Czas przygotowania: 15 minut

 
Składniki:

18 dużych różowych krewetek 
2 awokado

1 ananas

1 cytryna

1 ł łyżka czerwonego pieprzu (opcjonalnie)

Sól, pieprz

 
Krewetki obierz ze skorupek, zostawiając ogonki. Wyciśnij sok z cytryny. Czerwony pieprz rozgnieć w moździerzu.

Ananasa obierz ze skórki, wytnij twardy rdzeń ze środka, a miąższ pokrój w drobną kostkę. Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę, łyżką wyjmij delikatnie miąższ i zachowaj całe połówki skorupek. Miąższ pokrój w drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny.

Nadziej na małe wykałaczki jeden kawałeczek ananasa, jedną krewetkę i jedną kostkę awokado. Posól, popierz i posyp rozgniecionym czerwonym pieprzem. Wbij wykałaczki w skorupki po awokado wypełnione folią aluminiową i odwrócone do góry dnem.
Bon appétit!
 

* Możesz przygotować podobne mini szaszłyczki, używając np. krewetek, mango i kiwi.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz