wtorek, 2 lutego 2016

CURRY Z RYBY


Proste danie rybne zainspirowane kuchnią azjatycką dla miłośników pikantnych smaków.

 



4 porcje

Przygotowanie: 25 min.

Gotowanie: 20 min.

Składniki:

4 filety białej ryby (np. dorsza)

2 czerwone cebule

2 pomidory

1 czerwona papryczka chili

2 cm świeżego korzenia imbiru

2 łodygi trawy cytrynowej (opcjonalnie)

Garść kiełków sojowych (opcjonalnie)

30 cl mleczka kokosowego

40 cl bulionu z kostki drobiowej bio

2 łyżki  curry

2 łodyżki kolendry

Oliwa z oliwek

Mielona papryka

Sól i pieprz

 

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, przesmaż przez kilka minut cebulę, mieszając. Oprósz curry.

Papryczkę chili* umyj, osusz, opróżnij z gniazd nasiennych i pokrój w drobne talarki. Z trawy cytrynowej usuń wierzchnie liście z trawy cytrynowej, odetnij końcówkę z grubszej strony i suchą łodygę, i drobno posiekaj. Kolendrę umyj, osusz i oberwij listki.

Pomidory natnij delikatnie na krzyż u podstawy i sparz przez około minutę w gorącej wodzie, przelej zimną wodą¸ obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój drobno.

Na głęboką patelnię wlej bulion drobiowy, dodaj pomidory. Duś przez 10 minut. Domieszaj mleczko kokosowe, trawę cytrynową i papryczkę. Pokrój rybę na kawałki i połącz z resztą składników. Smaż przez około pięć minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Dodaj kiełki sojowe i mieloną paprykę. Wymieszaj delikatnie, smażąc jeszcze
przez minutę. Posyp danie listkami kolendry. Możesz podawać curry z ćwiartkami limonki.
 


* Jeśli nie lubisz zbyt pikantnych potraw, możesz dodać tylko pół papryczki.
**Możesz zastąpić rybę kurczakiem lub tofu.

Smacznego!


 
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz