Proste danie rybne zainspirowane kuchnią azjatycką dla
miłośników pikantnych smaków.
4 porcje
Przygotowanie: 25 min.
Gotowanie: 20 min.
Składniki:
4 filety białej ryby (np. dorsza)
2 czerwone cebule
2 pomidory
1 czerwona papryczka chili
2 cm świeżego korzenia imbiru
2 łodygi trawy cytrynowej (opcjonalnie)
Garść kiełków sojowych (opcjonalnie)
30 cl mleczka kokosowego
40 cl bulionu z kostki drobiowej bio
2 łyżki curry
2 łodyżki kolendry
Oliwa z oliwek
Mielona papryka
Sól i pieprz
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce z
drobnymi oczkami. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, przesmaż przez kilka minut
cebulę, mieszając. Oprósz curry.
Papryczkę chili* umyj, osusz, opróżnij z gniazd nasiennych i pokrój w drobne talarki. Z trawy cytrynowej usuń wierzchnie liście z trawy cytrynowej, odetnij końcówkę z grubszej strony i suchą łodygę, i drobno posiekaj. Kolendrę umyj, osusz i oberwij listki.
Pomidory natnij delikatnie na krzyż u podstawy i sparz przez około
minutę w gorącej wodzie, przelej zimną wodą¸ obierz ze skórki, usuń pestki i
pokrój drobno.
Na
głęboką patelnię wlej bulion drobiowy, dodaj pomidory. Duś
przez 10 minut. Domieszaj mleczko kokosowe, trawę cytrynową i papryczkę. Pokrój
rybę na
kawałki i połącz z resztą składników. Smaż przez około pięć minut.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dodaj kiełki sojowe i mieloną paprykę. Wymieszaj delikatnie, smażąc jeszcze
przez minutę. Posyp danie listkami kolendry. Możesz podawać curry z ćwiartkami limonki.
* Jeśli nie lubisz zbyt pikantnych potraw, możesz dodać tylko pół papryczki.
**Możesz zastąpić rybę kurczakiem lub tofu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz