Proste danie wegetariańskie zainspirowane kuchnią azjatycką, również bardzo popularną we Francji- dla tych, którzy lubią nieco bardziej egzotyczne smaki.
4 porcje
Przygotowanie: 15
minut
Gotowanie i smażenie:
10 minut
Składniki:
2 opakowania tofu
Mąka ziemniaczana do obtoczenia kawałków tofu
5 cm pora (biała część)
15 g świeżego korzenia imbiru
1 ząbek czosnku
Olej do smażenia
Sos:
1 łyżka octu jabłkowego (lub winnego)
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki cukru
2 łyżki oleju sezamowego (lub arachidowego)
Czosnek obierz i
przepuść przez praskę lub drobno posiekaj. Imbir obierz, utrzyj na tarce, po
czym włóż do małego garnuszka ze wszystkimi składnikami sosu. Zagotuj. Zdejmij
z ognia, przykryj.
Pora umyj, osusz,
przekrój wzdłuż na cztery części, a następnie drobno w poprzek*.
Pokrój dwa kawałki
tofu w kostkę i obtocz je ze wszystkich stron w mące ziemniaczanej, po czym
obsmaż je na rozgrzanym oleju w woku lub na patelni, odsącz je z tłuszczu na
ręczniku papierowym, i ułóż na talerzu lub w miseczkach. Polej przygotowanym sosem i posyp
pokrojonym porem. Podawaj najlepiej z ryżem ugotowanym na sypko.
Jeśli por jest cienki, możesz pokroić go w drobne plasterki, nie przekrawając go wzdłuż.
Jeśli por jest cienki, możesz pokroić go w drobne plasterki, nie przekrawając go wzdłuż.
Życzę smacznego i bardzo proszę o komentarz,
jeśli wypróbowaliście ten przepis.
Angie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz