niedziela, 7 lutego 2016

TATAR Z ŁOSOSIA I MANGO




Prosta i zarazem niezwykle wykwintna przystawka, którą oczarujesz swoich gości.

 


4- 6 porcji

Przygotowanie 20 minut

Składniki:

600 g wędzonego łososia*
2 mango
 
2 cebulki szalotki
 
Garść młodych kiełków (np. lucerny lub kilka listków rukoli do dekoracji)

Pęczek drobnego szczypiorku
 
1 ½ limonki

Szczypta mielonego kardamonu

 5 cl oliwy z oliwek

Sól, pieprz

 
 

Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Wyciśnij sok z jednej limonki i wymieszaj go z oliwą, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Szalotki obierz i posiekaj bardzo drobno.

Plastry wędzonego łososia (lub filety świeżego łososia po usunięciu ości) pokrój w drobną kostkę o bokach 3-4 mm. Połącz z posiekanymi szalotkami, domieszaj sos winegret z limonką.



Mango obierz, zetnij miąższ wokół pestki i pokrój w drobną kostkę, dodaj część do łososia, a resztę zmiksuj z mielonym kardamonem i sokiem z połowy limonki. Wstaw sos coulis z mango do lodówki. Umyj i osusz młode kiełki.



Włóż tatar z łososia do kokilek (ramekinów)**, lekko ugniatając łyżeczką, po czym wyłóż ich zawartość na talerze, odwracając je do góry dnem. Udekoruj z wierzchu młodymi kiełkami i wylej obok sos coulis z mango. Podawaj od razu lub odstaw do schłodzenia.


 
*możesz również użyć filetów świeżego łososia lub połączyć wędzonego łososia ze świeżym, wedle uznania
** lub użyj obręczy do wykrawania i formowania potraw
 
Bon appétit
Angie

 

Danie zainspirowane przepisem zaczerpniętym z książki Album de cuisine.

7 komentarzy:

  1. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie to danie jest proste i zarazem szybkie do wykonania i łosoś jak najbardziej pasuje doskonale. Osobiście także wykonuję czasami bajgle z wędzonym łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/domowe-bajdle-z-wedzonym-lososiem/ które mi smakują wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz, mam ochotę spróbować Twoich bajgli z wędzonym łososiem! Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  3. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ogromnie dziękuję¸bardzo się cieszę! Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie i jestem przekonana, że tatar z łososia jest zdecydowanie najlepszy. W sumie wiele zależy od tego czy ktoś preferuje jeść ryby. Ja również lubię korzystać z przepisów https://mowisalmon.pl/przepisy/ gdzie oczywiście można znaleźć przepisy na dania z łososiem w roli głównej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo się cieszę, że mój przepis Ci się spodobał, dziękuję za linka do strony z przepisami z łososiem w roli głównej, chętnie zajrzę. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń