Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie : 20 minut
Składniki na ok. 8 muffinek:
120 g gorzkiej czekolady
10-12 kostek białej czekolady
120 g masła
4 jajka
140 g drobnego cukru
60 g mąki pszennej T450
6 kropli sosu Tabasco (opcjonalnie)
Na karmel:
100 g cukru
1 łyżeczka Tabasco (opcjonalnie)
2 łyżki wody
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C.
Roztop czekoladę z masłem w gorącej kąpieli wodnej*. Jajka
ubij trzepaczką rózgową z cukrem do uzyskania gęstej masy. Domieszaj delikatnie
przestudzoną gorzką czekoladę, mąkę i sos Tabasco (opcjonalnie). Wymieszaj
szpatułką lub trzepaczką rózgową do uzyskania jednolitej masy.
Wlewaj ciasto do wyłożonych papierowymi papilotkami lub
natłuszczonych foremek na muffinki, wypełniając je do połowy wysokości. Do każdej foremki dodaj na wierzch po około dwie
kostki białej czekolady, i wlej resztę ciasta do około ¾ wysokości foremek.
Wstaw do piekarnika na około 18-20 minut, czas pieczenia
jest uzależniony od tego, czy wolisz, żeby muffinki były dobrze upieczone czy,
żeby czekolada w środku pozostała płynna.
Przygotuj karmel: do garnuszka o grubym dnie wsyp cukier,
dodaj wodę, sos tabasco (opcjonalnie), wymieszaj dobrze drewnianą łyżką, i
podgrzewaj na małym ogniu (około 5-10 minut), nie mieszając (!), aż cukier nabierze złocistego
koloru. Natychmiast zdejmij garnuszek z ognia.**
*W garnku zagotuj wodę i umieść na nim żaroodporną miskę,
tak, aby nie dotykała powierzchni gotującej wody, zmniejsz ogień i podgrzewaj,
aż czekolada z masłem się roztopi.
**Uważaj, żeby nie przypalić karmelu, bo będzie miał gorzki smak.
Jeśli karmel stwardnieje, dodaj trochę soku z cytryny.
Karmel należy podawać od razu po przygotowaniu.
Aby usunąć z rondla
resztki stwardniałego karmelu, wypełnij go wodą i doprowadź do wrzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz