4 porcje
Czas przygotowania:
15 minut
Czas chłodzenia: ok. 1
godz.
Składniki:
2 jabłka
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego
Garść rodzynek (ok.30 g)
Garść orzechów włoskich
2- 3 łyżki majonezu light
Gałka muszkatołowa
Sól, pieprz
Jabłka umyj, osusz,
obierz ze skórki* i pokrój w drobną kostkę. Łodygi selera umyj i osusz, pokrój
w drobną kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Wrzuć
wszystkie składniki do miski, dodaj garść rodzynek, majonez, oprósz startą
gałką muszkatołową, solą, świeżo zmielonym pieprzem.
Odstaw do lodówki na minimum
godzinę, schłodzona surówka będzie jeszcze smaczniejsza.
Możesz ją serwować w
małych miseczkach (np. układając na liściach zielonej sałaty). Tuż przed
podaniem ułóż na wierzchu połówki orzechów włoskich.
*Możesz pozostawić
skórkę, wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz