wtorek, 2 lutego 2016

SAŁATKA Z CYKORII, GORGONZOLI I ORZECHÓW


 
Bardzo prosta sałatka z cykorii, dużo bardziej popularnej we Francji niż w Polsce, a szkoda, bo posiada wiele walorów odżywczych i mnóstwo cennych składników, wystarczy tylko wyciąć ze środka głąb, żeby usunąć jej gorzki smak. 

Dla 4 osób
 Czas przygotowania: 15 minut


Składniki:

2 cykorie

100 g sera gorgonzola

1 łyżka octu winnego

4 łyżki oliwy z oliwek

Garść połówek orzechów włoskich

Sól, pieprz

Kilka gałązek trybuli (do dekoracji, opcjonalnie)


Cykorie umyj i osusz, obierz z zewnętrznych liści, przekrój wzdłuż na pół, usuń gorzkie środki i
odetnij dolne części, porozdzielaj liście, po czym pokrój na małe kawałki (lub pozostaw całe liście).
 Gorgonzolę pokrój w niewielką kostkę.

Przygotuj sos: wymieszaj trzepaczką, dodając kolejno, sól, ocet winny, pieprz i oliwę z oliwek.

Ułóż na talerzu liście cykorii przekładane kawałeczkami gorgonzoli.

Polej sosem z octu i oliwy, i posyp garścią orzechów włoskich.
Bon appétit!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz