Bardzo prosta sałatka z cykorii, dużo bardziej popularnej we Francji niż w Polsce, a szkoda, bo posiada wiele walorów odżywczych i mnóstwo cennych składników, wystarczy tylko wyciąć ze środka głąb, żeby usunąć jej gorzki smak.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
2 cykorie
100 g sera gorgonzola
1 łyżka octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek
Garść połówek orzechów włoskich
Sól, pieprz
Kilka gałązek trybuli (do dekoracji, opcjonalnie)
Cykorie umyj i osusz,
obierz z zewnętrznych liści, przekrój wzdłuż na pół, usuń gorzkie środki i
odetnij dolne części, porozdzielaj liście, po czym pokrój na małe kawałki (lub pozostaw całe liście).
Przygotuj sos: wymieszaj trzepaczką, dodając kolejno, sól, ocet winny, pieprz i oliwę z oliwek.
odetnij dolne części, porozdzielaj liście, po czym pokrój na małe kawałki (lub pozostaw całe liście).
Gorgonzolę pokrój w niewielką kostkę.
Przygotuj sos: wymieszaj trzepaczką, dodając kolejno, sól, ocet winny, pieprz i oliwę z oliwek.
Ułóż na talerzu liście
cykorii przekładane kawałeczkami gorgonzoli.
Polej sosem z octu i
oliwy, i posyp garścią orzechów włoskich.
Bon appétit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz