poniedziałek, 8 sierpnia 2016

KOLOROWA SAŁATKA Z POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH Z SERKIEM KOZIM I MIĘTĄ


Bardzo prosta i orzeźwiająca sałatka z pomidorków koktajlowych, z dodatkiem sera koziego, doprawiona winegretem z miętą, idealna na lato ! Będzie świetnym dodatkiem do grilla!
 
 


 
Dla 4 osób

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

800 g pomidorków koktajlowych w różnych kolorach (żółtych, czerwonych, fioletowych)

150 g twarogowego sera koziego (np Chavroux)

1 ząbek czosnku

1 pęczek mięty

1 cytryna bio

7 łyżek oliwy z oliwek

Sól, pieprz

 

Umyj i sparz cytrynę, zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach, wyciśnij sok z cytryny. Oberwij listki z gałązek mięty i posiekaj je drobno (odłóż kilka listków do dekoracji). Obierz i posiekaj czosnek. W miseczce wymieszaj miętę i czosnek z oliwą, sokiem i startą skórką z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i odstaw do lodówki.

Umyj i osusz pomidorki. Przekrój czerwone pomidorki koktajlowe na pół, a pozostałe na talarki. Pokrój kozi ser na talarki lub małe kawałki.

Nałóż pomidorki na małe talerzyki (lub jeden duży talerz). Polej sosem winegret z miętą. Posyp sałatkę talarkami koziego sera i udekoruj listkami mięty. Podawaj sałatkę mocno schłodzoną.
 


2 komentarze:

  1. Bardzo fajny i szybki przepis. Przetestuję go przy okazji grilla w najbliższy weekend. Znajomi już znają serek kozi Chavroux, bo robiłam i to nie raz z nim różne sałatki. Mam nadzieję, że ta też przypadnie im do gustu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogromnie dziękuję za miłe słowa, mam nadzieję, że sałatka zasmakuje Tobie i Twoim gościom. Przyznam, że szczególnie uwielbiam kozi serek. Osobiście bardzo lubię proste, szybkie i efektowe przepisy, choć zdarza mi się również przygotowywać bardziej skomplikowane dania i przystawki. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń