niedziela, 28 sierpnia 2016

TATAR Z POMIDORÓW I AWOKADO

Ta prosta i efektowna sałatka na pewno zachwyci Waszych gości, moi zawsze bardzo ją  lubią. Taką sałatkę możecie również z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Jest zdrowa, odżywcza, pełna witamin, których nie brakuje w poszczególnych jej składnikach!




Przygotowanie : 15 min

Dla 4 osób

2 dojrzałe awokado

4 pomidory

2 cebulki dymki

Garść orzeszków piniowych

1 cytryna

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu balsamicznego

Sól, pieprz

Pomidory natnij delikatnie od góry w krzyżyk, zalej wrzątkiem (1-2 minuty) i obierz ze skórki. Usuń pestki i pokrój w drobną kostkę. Awokado przekrój na pół, wydrąż miąższ i pokrój w kostkę. Cebulki obierz i drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny. Połącz wszystkie składniki z sosem. Wstaw do lodówki na  godzinę. Aby ładnie podać tatar użyj obręczy do formowania potraw albo wypełnij nim szklane kokilki, a następnie wyłóż zawartość na talerz odwracając je do góry dnem.

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na przekąskę - wygląda bosko a smakuje zapewne równie dobrze :))
    www.missplanner.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogromnie dziękuję Magda, cieszę się, że moja sałatka Ci się podoba, jest bardzo prosta, ale zarazem bardzo smaczna. Na co dzień lubię proste, szybkie dania, ale z nutką oryginalności.
    Serdecznie pozdrawiam
    Angie

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomidory z awokado wspaniale się komponują.
    Miło mi, że dołączyłaś do akcji pomidorowej. :)

    OdpowiedzUsuń