sobota, 15 kwietnia 2017

TARTA Z KARMELEM CZEKOLADOWYM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Niedawno polecałam Wam książkę wydaną przez Carrefour Z miłości do smaku, książka jest już dostępna w sklepach Carrefour oraz w sklepie internetowym ecarrefour.pl. Z tej właśnie książki pochodzi przepis autorstwa blogerki Joanny Drzazgi, który dla Was wybrałam - tarta z karmelem czekoladowym i orzechami włoskimi, która jest naprawdę pyszna.





Porcja dla 6 osób

Czas przygotowania: 40 min

Pieczenie: 35 min

Studzenie: 1 godz
 

Składniki:

Kruche ciasto:

● 250 g mąki (najlepiej typu 550)

● 125 g dobrze schłodzonego masła

● 1 żółtko

● 2 łyżki zimnej wody

● 20 g cukru pudru

● szczypta soli

● papier do  pieczenia

● drobna fasola lub szklane kulki do wysypania foremki

 

Karmel czekoladowy:

● 6 łyżek mleka

● 150 g miodu

● 100 g cukru

● 50 g gorzkiej czekolady

● 300 ml słodkiej śmietanki

● 300 g orzechów włoskich

 
Przygotowanie:

Zrób ciasto: do dużej miski wsyp mąkę, sól, dodaj masło pocięte na drobne kawałki. Podszczypując koniuszkami palców, połącz mąkę z masłem, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Zrób dołek w cieście i dodaj żółtko, wodę i cukier. Szybko ugnieć ciasto tak, by miało jednolitą konsystencję. Uformuj kulę, owiń ją folią i wstaw do lodówki przynajmniej na 30 min.

Rozwałkuj ciasto na okrągły placek o grubości ok. 1 cm. Wyłóż nim formę do tarty, ścinając nożem ciasto, wystające ponad krawędź. Wstaw na 15 min. do lodówki. Spód i boki ciasta przykryj dużym kołem wyciętym z papieru do pieczenia tak, aby papier wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło i się nie zniekształciło. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Piecz 10-15 min, aż brzegi ciasta się zetną. Zdejmij papier z fasolkami i piecz jeszcze ok. 20 min, aż ciasto będzie miało ładny złoty kolor. Wyjmij z piekarnika. Ostudź.
Zrób masę karmelową: do garnka wlej mleko, dodaj cukier i miód. Delikatnie podgrzej, aż cukier się całkowicie rozpuści. Dodaj startą na drobnej tarce czekoladę. Delikatnie podgrzej, aż cukier się całkowicie rozpuści. Delikatnie podgrzej.

Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, zdejmij na chwilę garnek z ognia i wlej śmietankę. Ponownie podgrzej i redukuj masę, aż zgęstnieje i będzie lepić się do łyżki (ok. 20 min na małym ogniu). Dodaj orzechy (duże kawałki) i podgrzej jeszcze przez 3 min. Masę wylej na spód tarty, uważając, by nie pobrudzić boków ciasta, podawaj w temperaturze pokojowej.*

*Osobiście uważam, że schłodzona też bardzo dobrze smakuje.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz