Jajka mimoza” to
popularna francuska przystawka z gotowanych jajek, faszerowanych farszem z
żółtek wymieszanych z majonezem i krewetkami, i posypanych z wierzchu
rozdrobnionym żółtkiem, które wyglądem i kolorem przypomina kwiaty mimozy
(będącej odpowiednikiem polskiej akacji srebrzystej), stąd nazwa „jajka
mimoza”. Możecie je podać dla odmiany na wielkanocne lub codzienne śniadanie.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min
Dla 4 osób
Krewetki mimoza:
● 4 jajka
● 200 g gotowanych krewetek koktajlowych*
● ½ pęczka szczypiorku
Majonez:**
● 1 lub 2 żółtka
● 1 łyżeczka musztardy
● 150-200 ml oleju o neutralnym smaku***
● 1 łyżeczka octu (np. jabłkowego lub winnego)
● 1 łyżka soku z cytryny
● sól i pieprz
Jajka zanurz w garnuszku z zimną wodą¸ tak, by woda zakrywała jajka.
Zagotuj wodę, zmniejsz ogień, i gotuj jajka przez około 10 minut. Zalej je
następnie zimną wodą, ostudzone jajka
obierz ze skorupek i przekrój na pół. Wyjmij delikatnie żółtka, odłóż na bok.
Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.
Przygotuj majonez: W miseczce wymieszaj żółtko (lub dwa żółtka, wówczas
dodasz mniej oleju, polecam tę drugą opcję) z musztardą, solą, pieprzem, i
sokiem z cytryny. Dodaj kilka kropli oleju, i energicznie ubijaj trzepaczką
rózgową lub mikserem, stopniowo dodawaj po odrobinie oleju, nie przestając
ubijać. Dopiero po wlaniu połowy oleju, dodaj ocet, nadal energicznie ubijając,
dopraw solą i pieprzem, jeśli będzie to konieczne.
Żółtka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub drobno posiekaj, odłóż małą
część do dekoracji. Resztę wymieszaj w misce z majonezem, krewetkami i drobno
posiekanym szczypiorkiem.
Wypełnij połówki białek przygotowaną masą, posyp z wierzchu szczypiorkiem i
startym żółtkiem. Niezwłocznie podawaj lub wstaw do lodówki do momentu podania.
*Lub około 12 większych krewetek. Krewetki muszą być ugotowane.
**Jeśli wolisz, użyj gotowego majonezu.
***Oleju słonecznikowego lub oleju z pestek winogron albo rzepakowego,
ważne, żeby miał neutralny smak.
**** Bardzo ważne
jest, żeby wszystkie składniki na majonez miały temperaturę pokojową, i aby dolewać
olej powoli i w niewielkich ilościach, zwłaszcza na początku ubijania. Jeśli
majonez jest zbyt płynny, dodaj kilka kropli soku z cytryny przed dodaniem
większej ilości oleju. Majonez jest z pozoru prosty do wykonania, ale nie
zawsze się udaje.
Super przepis. Cieszę się że dołączył do akcji "Wysmakowane ekspresowe śniadania". Podsumowanie akcji, czyli zbiór pysznych, nietuzinkowych i szybkich w przygotowaniu śniadań jest już dostępne tutaj http://www.wysmakowane.pl/wysmakowane-ekspresowe-sniadania/
OdpowiedzUsuńZapraszam po jeszcze więcej inspiracji :)
Bardzo dziękuję za miły komentarz! Mi również było miło wziąć udział w zorganizowanej przez Ciebie akcji.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam.
Serdecznie pozdrawiam.