piątek, 7 kwietnia 2017

JAJKA MIMOZA Z KREWETKAMI


Jajka mimoza” to popularna francuska przystawka z gotowanych jajek, faszerowanych farszem z żółtek wymieszanych z majonezem i krewetkami, i posypanych z wierzchu rozdrobnionym żółtkiem, które wyglądem i kolorem przypomina kwiaty mimozy (będącej odpowiednikiem polskiej akacji srebrzystej), stąd nazwa „jajka mimoza”. Możecie je podać dla odmiany na wielkanocne lub codzienne śniadanie.


 

 

Przygotowanie: 20 min.

Gotowanie: 10 min

 

Dla 4 osób

Krewetki mimoza:

● 4 jajka

● 200 g gotowanych krewetek koktajlowych*

● ½ pęczka szczypiorku

Majonez:**

● 1 lub 2 żółtka

● 1 łyżeczka musztardy

● 150-200 ml oleju o neutralnym smaku***

● 1 łyżeczka octu (np. jabłkowego lub winnego)

● 1 łyżka soku z cytryny

● sól i pieprz
 

Jajka zanurz w garnuszku z zimną wodą¸ tak, by woda zakrywała jajka. Zagotuj wodę, zmniejsz ogień, i gotuj jajka przez około 10 minut. Zalej je następnie zimną wodą, ostudzone jajka obierz ze skorupek i przekrój na pół. Wyjmij delikatnie żółtka, odłóż na bok.
Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.

Przygotuj majonez: W miseczce wymieszaj żółtko (lub dwa żółtka, wówczas dodasz mniej oleju, polecam tę drugą opcję) z musztardą, solą, pieprzem, i sokiem z cytryny. Dodaj kilka kropli oleju, i energicznie ubijaj trzepaczką rózgową lub mikserem, stopniowo dodawaj po odrobinie oleju, nie przestając ubijać.  Dopiero po wlaniu połowy oleju, dodaj ocet, nadal energicznie ubijając, dopraw solą i pieprzem, jeśli będzie to konieczne.

Żółtka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub drobno posiekaj, odłóż małą część do dekoracji. Resztę wymieszaj w misce z majonezem, krewetkami i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Wypełnij połówki białek przygotowaną masą, posyp z wierzchu szczypiorkiem i startym żółtkiem. Niezwłocznie podawaj lub wstaw do lodówki do momentu podania.

*Lub około 12 większych krewetek. Krewetki muszą być ugotowane.

**Jeśli wolisz, użyj gotowego majonezu.

***Oleju słonecznikowego lub oleju z pestek winogron albo rzepakowego, ważne, żeby miał neutralny smak.
**** Bardzo ważne jest, żeby wszystkie składniki na majonez miały temperaturę pokojową, i aby dolewać olej powoli i w niewielkich ilościach, zwłaszcza na początku ubijania. Jeśli majonez jest zbyt płynny, dodaj kilka kropli soku z cytryny przed dodaniem większej ilości oleju. Majonez jest z pozoru prosty do wykonania, ale nie zawsze się udaje.
 



2 komentarze:

  1. Super przepis. Cieszę się że dołączył do akcji "Wysmakowane ekspresowe śniadania". Podsumowanie akcji, czyli zbiór pysznych, nietuzinkowych i szybkich w przygotowaniu śniadań jest już dostępne tutaj http://www.wysmakowane.pl/wysmakowane-ekspresowe-sniadania/
    Zapraszam po jeszcze więcej inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za miły komentarz! Mi również było miło wziąć udział w zorganizowanej przez Ciebie akcji.
    Serdecznie pozdrawiam.

    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń