Porcja dla 6 osób
Czas przygotowania:
40 min
Pieczenie: 35 min
Studzenie: 1 godz
Składniki:
Kruche ciasto:
● 250 g mąki
(najlepiej typu 550)
● 125 g dobrze
schłodzonego masła
● 1 żółtko
● 2 łyżki zimnej wody
● 20 g cukru pudru
● szczypta soli
● papier do pieczenia
● drobna fasola lub
szklane kulki do wysypania foremki
Karmel czekoladowy:
● 6 łyżek mleka
● 150 g miodu
● 100 g cukru
● 50 g gorzkiej
czekolady
● 300 ml słodkiej
śmietanki
● 300 g orzechów
włoskich
Przygotowanie:
Zrób ciasto: do dużej
miski wsyp mąkę, sól, dodaj masło pocięte na drobne kawałki. Podszczypując
koniuszkami palców, połącz mąkę z masłem, aż otrzymasz mieszaninę o
konsystencji piasku. Zrób dołek w cieście i dodaj żółtko, wodę i cukier. Szybko
ugnieć ciasto tak, by miało jednolitą konsystencję. Uformuj kulę, owiń ją folią
i wstaw do lodówki przynajmniej na 30 min.
Rozwałkuj ciasto na
okrągły placek o grubości ok. 1 cm. Wyłóż nim formę do tarty, ścinając nożem
ciasto, wystające ponad krawędź. Wstaw na 15 min. do lodówki. Spód i boki
ciasta przykryj dużym kołem wyciętym z papieru do pieczenia tak, aby papier
wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby
ciasto nie wyrosło i się nie zniekształciło. Nagrzej piekarnik do temperatury
180°C. Piecz 10-15 min, aż brzegi ciasta się zetną. Zdejmij papier z fasolkami
i piecz jeszcze ok. 20 min, aż ciasto będzie miało ładny złoty kolor. Wyjmij z
piekarnika. Ostudź.
Zrób masę karmelową:
do garnka wlej mleko, dodaj cukier i miód. Delikatnie podgrzej, aż cukier się
całkowicie rozpuści. Dodaj startą na drobnej tarce czekoladę. Delikatnie
podgrzej, aż cukier się całkowicie rozpuści. Delikatnie podgrzej.
Gdy czekolada
całkowicie się rozpuści, zdejmij na chwilę garnek z ognia i wlej śmietankę. Ponownie
podgrzej i redukuj masę, aż zgęstnieje i będzie lepić się do łyżki (ok. 20 min
na małym ogniu). Dodaj orzechy (duże kawałki) i podgrzej jeszcze przez 3 min.
Masę wylej na spód tarty, uważając, by nie pobrudzić boków ciasta, podawaj w
temperaturze pokojowej.*
*Osobiście uważam, że
schłodzona też bardzo dobrze smakuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz