niedziela, 9 kwietnia 2017

CZEKOLADOWE MUFFINKI Z JAGODAMI


Dziś polecam Wam pyszne czekoladowe muffinki z jagodami, przygotowane według przepisu znanego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a, są delikatnie chrupiące z zewnątrz, z płynną czekoladą w środku, której słodycz przełamuje lekko kwaskowaty smak jagód. Można je przygotować w ciągu niespełna pół godziny, więc idealnie się sprawdzą również, kiedy odwiedzą was niespodziewani goście. Tym bardziej, że najlepiej smakują na ciepło, kiedy czekolada w środku jest jeszcze płynna, lub lekko przestudzone. Dodatkową ich zaletą jest to, że można użyć do ich przygotowania mrożonych jagód, więc można je zrobić o każdej porze roku. Możecie je upiec w tradycyjnych foremkach do muffinek lub w żarodpornych filiżankach do kawy.
To moja propozycja na świąteczne  śniadanie lub popołudnie do kawy lub herbaty.







Przygotowanie: 15 min
Pieczenie: 15 min

Dla 4 osób (około 12 muffinek):


● 180 g cukru

● 72 g mąki pszennej

● 140 g gorzkiej czekolady

● 140 g miękkiego masła + 40 g do wysmarowania foremek

● 5 jajek


● 50 g jagód (mrożonych lub świeżych)


Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.

W misce wymieszaj mąkę i cukier. Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej.*

Kiedy czekolada dokładnie się rozpuści, zdejmij ją z ognia i odstaw na chwilę do schłodzenia  (w temperaturze pokojowej). Jajka ubij trzepaczką i połącz je z rozpuszczoną czekoladą z masłem. Dodaj mąkę wymieszaną z cukrem. Całość dokładnie wymieszaj.
Wlewaj przygotowaną masę do wyłożonych papierowymi papilotkami foremek do muffinek. Następnie nałóż jagody na wierzch każdej z muffinek, lekko naciskając z wierzchu.
Piecz w rozgrzanym piekarniku 15 minut. Muffinki muszą być upieczone, ale wewnątrz miękkie, a czekolada powinna w środku pozostać lekko płynna. Możesz sprawdzić ostrzem noża: powinno na nim zostać trochę ciasta.

Podawaj najlepiej na ciepło lub lekko przestudzone.

*W misce żaroodpornej umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą, tak, aby dno miseczki nie dotykało wody.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz