Dziś polecam Wam pyszne czekoladowe muffinki z jagodami, przygotowane według przepisu znanego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a, są delikatnie chrupiące z zewnątrz, z płynną czekoladą w środku, której słodycz przełamuje lekko kwaskowaty smak jagód. Można je przygotować w ciągu niespełna pół godziny, więc idealnie się sprawdzą również, kiedy odwiedzą was niespodziewani goście. Tym bardziej, że najlepiej smakują na ciepło, kiedy czekolada w środku jest jeszcze płynna, lub lekko przestudzone. Dodatkową ich zaletą jest to, że można użyć do ich przygotowania mrożonych jagód, więc można je zrobić o każdej porze roku. Możecie je upiec w tradycyjnych foremkach do muffinek lub w żarodpornych filiżankach do kawy.
To moja propozycja na świąteczne śniadanie lub popołudnie do kawy lub herbaty.
Przygotowanie: 15 min
Pieczenie: 15 min
Dla 4 osób (około 12
muffinek):
● 180 g cukru
● 72 g mąki pszennej
● 140 g gorzkiej
czekolady
● 140 g miękkiego
masła + 40 g do wysmarowania foremek
● 5 jajek
● 50 g jagód
(mrożonych lub
świeżych)
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do
temperatury 180°C.
W misce wymieszaj
mąkę i cukier. Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej.*
Kiedy czekolada
dokładnie się rozpuści, zdejmij ją z ognia i odstaw na chwilę do schłodzenia (w temperaturze pokojowej). Jajka ubij
trzepaczką i połącz je z rozpuszczoną czekoladą z masłem. Dodaj mąkę wymieszaną
z cukrem. Całość dokładnie wymieszaj.
Wlewaj przygotowaną
masę do wyłożonych papierowymi papilotkami foremek do muffinek. Następnie nałóż
jagody na wierzch każdej z muffinek, lekko naciskając z wierzchu.
Piecz w rozgrzanym
piekarniku 15 minut. Muffinki muszą być upieczone, ale wewnątrz miękkie, a
czekolada powinna w środku pozostać lekko płynna. Możesz sprawdzić ostrzem
noża: powinno na nim zostać trochę ciasta.
Podawaj najlepiej na
ciepło lub lekko przestudzone.
*W misce żaroodpornej
umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą, tak, aby dno miseczki nie dotykało
wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz