sobota, 1 kwietnia 2017

KSIĄŻKA „ Z MIŁOŚCI DO SMAKU”


Dzisiaj chciałabym Wam polecić nową, wyjątkową książkę kucharsko- lifestylową „Z miłości do smaku”, wydaną przez Carrefour Polska z okazji 20-lecia obecności firmy na polskim rynku.
Znajdziecie w niej przepisy na różnorodne, smaczne i zdrowe potrawy przygotowane przez wybitnych polskich i francuskich szefów kuchni i pasjonatów gotowania, ciekawostki kulturowe i kulinarne z zakresu sztuki stołu, oraz porady dotyczące zdrowego odżywiania.

O dodatkowej oryginalności i wyjątkowości tej publikacji stanowi to, że została napisana w dwóch językach – polskim i francuskim, dzięki czemu zarówno polscy jak i francuscy czytelnicy będą mogli skorzystać z zamieszczonych w niej przepisów, a także zapoznać się ze zwyczajami stołu obu krajów.
Książka pokazuje, jak wiele łączy Francję i Polskę: od różnorodności smaków, przez wybór doskonałych produktów, przenikanie się kultur i tradycji, aż po zamiłowanie do wspólnego biesiadowania oraz troski o zdrowie swoje i swoich bliskich. Przybliża również polskim czytelnikom francuską sztukę celebrowania posiłków w przyjemnej atmosferze.

Przedstawione w książce przepisy nowoczesnej kuchni polsko-francuskiej stanowią połączenie francuskich i polskich tradycji kulinarnych, a jej hasłem przewodnim jest kuchnia pełna szacunku dla produktów, zdrowa i sprzyjająca wspólnemu ucztowaniu.  Odnajdziecie w niej ponad 50 niezwykle kreatywnych przepisów na przystawki, sałatki, zupy, dania głównie i desery. Niektóre z nich są bardzo łatwe w przygotowaniu, inne o nieco większym stopniu trudności. Wszyscy miłośnicy sztuki kulinarnej, oraz polskiej i francuskiej kuchni, znajdą w niej coś dla siebie.

Znajdziecie tutaj tradycyjne potrawy w nowym wykonaniu, jak i zupełnie nowe, zaskakujące połączenia smakowe. Wśród proponowanych potraw figurują między innymi: matjas z piklami i musem chrzanowym, rillette z łososia, tarteletki z trzema serami, sałatka z rukwi wodnej, rzodkiewki i kiszonego buraka, pieczone bataty z sosem tatarskim, orkiszowe risotto, zupa prowansalska, zupa z zielonej soczewicy, zapiekana zupa cebulowa, dorsz zapiekany z boczkiem i szałwią, wołowina po burgundzku, oraz kuszące desery: orkiszowa tarta z karmelem z nerkowców i mleka kokosowego, tarta z karmelem czekoladowymi i orzechami włoskimi, tarta tatin z gruszkami, finansjerki, crème brûlée oraz wiele innych.

Wśród autorów przepisów kulinarnych znaleźli się francuscy wybitni szefowie kuchni: Joël Robuchon oraz Guy Martin oraz znani polscy kucharze: Maciej Majewski (La Brasserie Moderne) oraz Paweł Anders (Winestone), jak również autorka książki i blogerka Joanna Drzazga („Pysznie dla rodziny i przyjaciół”) oraz Karolina i Maciej Szaciłłowie (autorzy bloga medytujemy.pl, promujący kuchnię wegetariańską i wegańską), oraz David Gaboriaud, kulinarny podróżnik mieszkający w Polsce, którego styl łączy tradycje kulinarne obu krajów. Różnorodność doświadczeń, stylów i koncepcji kulinarnych poszczególnych kucharzy będących autorami przepisów, decydują o wyjątkowości tej publikacji na polskim rynku wydawniczym.

Celem tej książki jest zainspirowanie Polaków do wspólnego gotowania i biesiadowania z rodziną i przyjaciółmi przy stole, jak również do prowadzenia zdrowego stylu życia. Priorytetami firmy Carrefour jest zapewnienie klientom produktów wysokiej jakości, niezbędnych w dobrej i zdrowej kuchni i wspólnym ucztowaniu, oraz promocja zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej.

Ta pięknie wydana publikacja została poprzedzona przedmową legendarnego francuskiego szefa kuchni Pierre’a Gagnaire, który podkreśla, że podstawą dobrej kuchni jest dbanie o swoje zdrowie, oraz gościnność i wspólne biesiadowanie przy stole w gronie rodziny i przyjaciół, pozwalające cieszyć się życiem. Jedzenie jest rytuałem, elementem kultury życia.

Lekturę książki uzupełniają porady kulinarne dotyczące stosowania w kuchni różnorodnych technik kulinarnych oraz ich wpływu na jakość przygotowywanych posiłków, a także ciekawe rozmowy na temat zdrowego stylu życia z autorytetami nauki, sportu i biznesu. 
Książka „Z miłości do smaku” jest już dostępna w sklepach stacjonarnych Carrefour (hipermarkety, supermarkety, wybrane sklepy osiedlowe) oraz w sklepie internetowym ecarrefour.pl.
Gorąco polecam!
A oto kilka zdjęć potraw figurujących w książce, które powinny Was zachęcić do sięgnięcia po nią.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz