Słodkie ziemniaki mogą stać się doskonałym zastępnikiem ziemniaków i urozmaiceniem codziennej diety, tym bardziej, że zawierają wiele witamin i składników mineralnych, zwłaszcza pieczone.
, który cieszy się dużym powodzeniem wśród moich znajomych, którzy mieli okazję je spróbować, a dzisiaj proponuję Wam jeszcze jeden prosty przepis na frytki z batatów, którego przygotowanie jest dziecinnie proste, a uważam, że tak podane frytki z dipem z awokado smakują rewelacyjnie, ja wolę je nawet od tradycyjnych frytek z ziemniaków, za którymi, szczerze mówiąc, nie przepadam.
Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 5 min
Dla 4 osób
● 4 bataty (średniej
wielkości)
● 1 dojrzałe awokado
● 1 limonka
● 1 jogurt naturalny
kremowy
● 1-2 gałązki
rozmarynu
● 150 g skrobi lub
mąki ziemniaczanej
● 1 łyżka soli
gruboziarnistej
● pieprz
Wyciśnij sok z
cytryny. Przetnij awokado na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ łyżeczką. Dokładnie
go rozgnieć, dodając sok z cytryny, a następnie połącz z jogurtem. Dopraw solą
i pieprzem. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
Opłucz, osusz i
drobno posiekaj listki rozmarynu. Wymieszaj je z solą morską.
Bataty obierz, umyj,
osusz i pokrój w paseczki. Zanurz je w miseczce z zimną wodą na około 5 minut. Odlej
wodę i dokładnie osusz bataty. Posyp je skrobią lub mąką ziemniaczaną.
Smaż przez około pięć
minut na rozgrzanym oleju we frytkownicy lub na głębokiej patelni, aż frytki
się zrumienią i staną się chrupiące. Odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Posyp solą wymieszaną z rozmarynem, wymieszaj. Podawaj z dipem z
awokado. Smacznego!
Świetne frytki.
OdpowiedzUsuńDziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji warzywa korzeniowe :)
Bardzo dziękuję!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam