Nie każdy lubi
szpinak, ale w takim wydaniu naprawdę świetnie smakuje i stanowi idealną
przystawkę lub przekąskę na różne okazje. Można je również podać jako lekkie
danie wegetariańskie, na przykład z sałatą przyprawioną winegretem. Do jego przygotowania
użyłam mrożonego rozdrobnionego szpinaku, który wystarczy tylko rozmrozić
przed użyciem, i w ciągu pół godziny wasza chrupiąca przystawka z udziałem
szpinaku i koziego twarożku będzie gotowa. Smacznego!
Przygotowanie: 15 min.
Pieczenie: 20 min.
Dla 4 osób:
● 300 g gotowego
ciasta francuskiego
● 200 g mrożonego
szpinaku rozdrobnionego HORTEX
● 200 g twarożku
koziego
● 50 g drobno startego
parmezanu
● kilka świeżych listków
bazylii
● 1 jajko
całe
● 1 żółtko
● sól i pieprz
Szpinak rozmroź i odciśnij z nadmiaru wody. Rozwiń
ciasto francuskie i wytnij z niego kwadraty o boku ok. 10 cm.
Umyj i osusz listki
bazylii, posiekaj je drobno. W misce roztrzep jajko, dodaj szpinak, twarożek kozi, starty parmezan,
dodaj drobno posiekane listki bazylii, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj
całość.
Nagrzej piekarnik do
temperatury 220°C.
Nakładaj na środek
każdego kwadratu po około jednej łyżce farszu. Zawiń rogi kwadratów do środka,
tak, aby przeciwległe rogi stykały się ze sobą. Przy pomocy pędzelka posmaruj z
wierzchu żółtkiem. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 210- 220°C
przez około 15-20 minut. Podawaj na ciepło.
To najlepsza przekąska na imprezy:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły komentarz, tak, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam