To miękkie,
aromatyczne ciasto z bakaliami jest idealną propozycją na deser lub podwieczorek,
a nawet na śniadanie. Będzie doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty, a także zdrową,
energetyczną przekąską dla sportowców. Suszone owoce to naturalna słodycz,
witaminy, minerały i źródło cennego błonnika, a najlepiej, jeśli zaopatrzycie
się w nie w sklepie ze zdrową żywnością AGNEX. Na stronie sklepu www.sklepagnex.pl.znajdziecie całą gamę zdrowych produktów, a na hasło
ZDROWE-BAKALIE uzyskacie w nim 5% zniżkę (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.).
Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 50 min
Dla 8 -10 osób:
● 4 jabłka
● 60 g daktyli
● 60 g suszonej
żurawiny
● 40 g rodzynek
● 40 g suszonych
śliwek
● 40 g kandyzowanego
imbiru
● 3 jajka
● 210 g mąki pszennej
● 100 g mąki pszennej
pełnoziarnistej
● 2 łyżki proszku do
pieczenia Bio
● 150 g cukru
trzcinowego
● 30 cl oliwy z
oliwek
● 1 gałązka rozmarynu
● 1 łyżka ekstraktu
waniliowego
● 3 szczypty
cynamonu*
● cukier puder do
posypania
Rozgrzej piekarnik do
temperatury 180°C. Do miski przesiej obie mąki, dodaj proszek do pieczenia, cukier
trzcinowy i cynamon, wymieszaj całość.
W osobnym naczyniu
ubij jajka, dodaj oliwę z oliwek i ekstrakt waniliowy, następnie połącz z mąką wymieszaną
z cukrem.
Rodzynki namocz w wodzie. Jabłka obierz, usuń
gniazda nasienne, i pokrój w drobną kostkę. Z daktyli usuń pestki, pokrój je w
drobną kostkę. Listki rozmarynu i kandyzowany imbir drobno
posiekaj.
Rodzynki namocz w wodzie.
Pokrojone jabłka,
daktyle, suszoną żurawinę, odcedzone rodzynki, drobno posiekany kandyzowany imbir i rozmaryn połącz
z przygotowaną uprzednio masą. Dokładnie wymieszaj całość.
Tortownicę wyłóż
papierem do pieczenia. Wypełnij ją przygotowaną masą i piecz w rozgrzanym
piekarniku przez około 45-50 min. Gdyby wierzch ciasta szybko zaczął ciemnieć, nakryj
je folią aluminiową. Sprawdź, czy ciasto jest upieczone, nakłuwając je drewnianym
patyczkiem lub czubkiem noża, powinien być suchy. Pozostaw ciasto do
ostudzenia, po czym wyjmij je z formy, przed podaniem posyp cukrem pudrem.
*Jeśli dysponujesz
ziarnami tonki (zwanej również bobem tonka), możesz dodać kilka szczypt
startego ziarna tonki zamiast cynamonu, posypując nim z wierzchu ciasto przed
włożeniem go do piekarnika, będzie miało subtelny aromat, lekko przypominający
cynamon.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz