sobota, 18 marca 2017

ENERGETYCZNE CIASTO Z BAKALIAMI


To miękkie, aromatyczne ciasto z bakaliami jest idealną propozycją na deser lub podwieczorek, a nawet na śniadanie. Będzie doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty, a także zdrową, energetyczną przekąską dla sportowców. Suszone owoce to naturalna słodycz, witaminy, minerały i źródło cennego błonnika, a najlepiej, jeśli zaopatrzycie się w nie w sklepie ze zdrową żywnością AGNEX. Na stronie sklepu www.sklepagnex.pl.znajdziecie całą gamę zdrowych produktów, a na hasło ZDROWE-BAKALIE uzyskacie w nim 5% zniżkę (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.).





 
Przygotowanie: 20 min

Pieczenie: 50 min
 

Dla 8 -10 osób:

 

● 4 jabłka

● 60 g daktyli

● 60 g suszonej żurawiny

● 40 g rodzynek

● 40 g suszonych śliwek

● 40 g kandyzowanego imbiru

● 3 jajka

● 210 g mąki pszennej

● 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej

● 2 łyżki proszku do pieczenia Bio

● 150 g cukru trzcinowego

● 30 cl oliwy z oliwek

● 1 gałązka rozmarynu

● 1 łyżka ekstraktu waniliowego

● 3 szczypty cynamonu*

● cukier puder do posypania

 
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Do miski przesiej obie mąki, dodaj proszek do pieczenia, cukier trzcinowy i cynamon, wymieszaj całość.

W osobnym naczyniu ubij jajka, dodaj oliwę z oliwek i ekstrakt waniliowy, następnie połącz z mąką wymieszaną z cukrem.

 
Rodzynki namocz w wodzie. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, i pokrój w drobną kostkę. Z daktyli usuń pestki, pokrój je w drobną kostkę.
Listki rozmarynu i kandyzowany imbir drobno posiekaj.

Pokrojone jabłka, daktyle, suszoną żurawinę, odcedzone rodzynki, drobno posiekany kandyzowany imbir i rozmaryn połącz z przygotowaną uprzednio masą. Dokładnie wymieszaj całość.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wypełnij ją przygotowaną masą i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 45-50 min. Gdyby wierzch ciasta szybko zaczął ciemnieć, nakryj je folią aluminiową. Sprawdź, czy ciasto jest upieczone, nakłuwając je drewnianym patyczkiem lub czubkiem noża, powinien być suchy. Pozostaw ciasto do ostudzenia, po czym wyjmij je z formy, przed podaniem posyp cukrem pudrem.

*Jeśli dysponujesz ziarnami tonki (zwanej również bobem tonka), możesz dodać kilka szczypt startego ziarna tonki zamiast cynamonu, posypując nim z wierzchu ciasto przed włożeniem go do piekarnika, będzie miało subtelny aromat, lekko przypominający cynamon.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz