wtorek, 14 marca 2017

TARTA ZE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ


Szpinak, gorgonzola i parmezan świetnie się razem komponują, tą tartą zachwycicie Waszych gości, podając ją na przystawkę. To również znakomita przekąska na wszelkie okazje. A używając do jej przyrządzenia mrożonego szpinaku, możecie ją przygotować o każdej porze roku.



Przygotowanie: 15 min

Pieczenie: 30 min

Dla 6 osób

● 250 g gotowego ciasta francuskiego*

● 150 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego

● 150 g serka gorgonzola

● 300 ml śmietany kremówki

● 100 g startego sera parmezan

● 2 jajka

● 2 łyżki płatków migdałowych

● 6 szczypt gałki muszkatołowej

● sól, pieprz

Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Szpinak rozmroź i odciśnij z nadmiaru wody.

Rozwiń ciasto francuskie, wylep nim wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem formę do tarty o średnicy 24 cm, dociskając ciasto do boków formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200°C przez około 10-15 minut. Kiedy spód tarty zacznie nabierać złocistego koloru, wyjmij ją z piekarnika, i rozkrusz ser gorgonzola na całej powierzchni ciasta.

W misce roztrzep jajka, domieszaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj ¾ du startego sera parmezan, gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem.

Domieszaj rozdrobniony i odsączony z nadmiaru wody szpinak, dokładnie wymieszaj całość.

Przygotowaną masę wylej na podpieczony spód tarty, i posyp z wierzchu resztą sera parmezan i płatkami migdałowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200°C przez około 30 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Podawaj tartę na gorąco lub lekko przestudzoną.


*Rulon ciasta francuskiego do formy o średnicy 24 cm.


2 komentarze: