Szpinak, gorgonzola i parmezan świetnie się razem komponują, tą tartą zachwycicie Waszych gości, podając ją na przystawkę. To również znakomita przekąska na wszelkie okazje. A używając do jej przyrządzenia mrożonego szpinaku, możecie ją przygotować o każdej porze roku.
Przygotowanie: 15 min
Pieczenie: 30 min
Dla 6 osób
● 250 g gotowego ciasta
francuskiego*
● 150 g szpinaku
mrożonego rozdrobnionego
● 150 g serka
gorgonzola
● 300 ml śmietany
kremówki
● 100 g startego sera
parmezan
● 2 jajka
● 2 łyżki płatków
migdałowych
● 6 szczypt gałki
muszkatołowej
● sól, pieprz
Nagrzej piekarnik do
temperatury 200°C. Szpinak rozmroź i odciśnij z nadmiaru wody.
Rozwiń ciasto
francuskie, wylep nim wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem
formę do tarty o średnicy 24 cm, dociskając ciasto do boków formy. Wstaw do
nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200°C przez około 10-15 minut.
Kiedy spód tarty zacznie nabierać złocistego koloru, wyjmij ją z piekarnika, i
rozkrusz ser gorgonzola na całej powierzchni ciasta.
W misce roztrzep
jajka, domieszaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj ¾ du startego
sera parmezan, gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem.
Domieszaj
rozdrobniony i odsączony z nadmiaru wody szpinak, dokładnie wymieszaj całość.
Przygotowaną masę
wylej na podpieczony spód tarty, i posyp z wierzchu resztą sera parmezan i
płatkami migdałowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200°C
przez około 30 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Podawaj tartę na
gorąco lub lekko przestudzoną.
*Rulon ciasta
francuskiego do formy o średnicy 24 cm.
zaśliniłam się na sam widok!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, jest naprawdę bardzo dobra, polecam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Angie