Keks dla miłośników
bakalii i zdrowych, odżywczych deserów i przekąsek, przygotowany z niewielkiej
ilości mąki i dużej ilości suszonych owoców i orzechów, właściwie sami możecie
skomponować jego skład, dobierając bakalie, które najbardziej smakowo Wam
odpowiadają.
Ten keks możecie
przygotować na deser, podwieczorek lub na śniadanie, na pewno dostarczy Wam dużo
dobrej energii. Doskonale się przechowuje, więc na drugi i trzeci dzień jest
równie dobry.
Na stronie sklepu AGNEX www.sklepagnex.pl. znajdziecie całą gamę zdrowych produktów, a na hasło ZDROWE-BAKALIE uzyskacie w nim 5% zniżkę (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.).
Na stronie sklepu AGNEX www.sklepagnex.pl. znajdziecie całą gamę zdrowych produktów, a na hasło ZDROWE-BAKALIE uzyskacie w nim 5% zniżkę (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.).
Przygotowanie: 15
min.
Pieczenie: 1godz.30.
Składniki:
● 500 g dowolnych bakalii, najlepiej co najmniej trzech różnych (ja użyłam: 150 g fig, 100 g suszonych moreli, 50 g suszonej żurawiny, 50 g suszonych śliwek, 50 g rodzynek, 50 g migdałów, 50 g daktyli)
● 200 g dowolnych orzechów
● 200 g dowolnych orzechów
● 3 jajka
● 75g mąki pszennej (lub pełnoziarnistej)
● 75g mąki pszennej (lub pełnoziarnistej)
● ¼ łyżeczki sody oczyszczonej Bio
● ½ łyżeczki proszku do pieczenia Bio
● ¼ łyżeczki soli
● 100 g cukru trzcinowego
● ½ łyżeczki cynamonu
● 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Suszone figi, morele i śliwki drobno pokrój, rodzynki namocz w wodzie, a
następnie odcedź, orzechy i migdały drobno posiekaj.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C. Formę do keksu wyłóż papierem do
pieczenia.
W misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, cukier i cynamon. Domieszaj wszystkie bakalie i posiekane orzechy i migdały.
W misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, cukier i cynamon. Domieszaj wszystkie bakalie i posiekane orzechy i migdały.
W osobnym naczyniu ubij trzepaczką jajka, domieszaj ekstrakt waniliowy. Wlej
do przygotowanej mieszaniny z mąką i bakaliami. Dokładnie wymieszaj całość.
Ilość ciasta w porównaniu z resztą składników jest niewielka, to normalne!
Wlej przygotowaną masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy do keksu.
Piecz około 1 godz. 15 minut, jeśli ciasto zacznie szybko ciemnieć, przykryj
je folią aluminiową. Sprawdź, czy ciasto jest
upieczone, nakłuwając je drewnianym patyczkiem, powinien być suchy.
Pozostaw do ostudzenia przed wyjęciem z formy.
Przed podaniem możesz posypać odrobiną cukru pudru (opcjonalnie).
Pozostaw do ostudzenia przed wyjęciem z formy.
Przed podaniem możesz posypać odrobiną cukru pudru (opcjonalnie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz