środa, 15 marca 2017

WIOSENNA PANNA COTTA

Słynny włoski deser, niezwykle prosty w przygotowaniu, i taki smaczny, zwłaszcza, jeśli przygotujecie go z esencjonalnym coulis z przetartych owoców jagodowych Hortex, nawet po obfitym posiłku każdy skusi się na ten lekki i aromatyczny deser. Wraz z nadejściem wiosny warto sięgnąć po lżejsze desery.
 





 
Przygotowanie: 20 min

Gotowanie: 10 min

Chłodzenie: 12 godz.


Dla 6 osób:

Panna cotta:

● 500 ml śmietany kremówki

● 300 ml mleka

● 1 laska wanilii

● 120 g cukru*

● 8 g żelatyny w listkach

Coulis z owoców jagodowych:


● 150 g mrożonych (lub świeżych) truskawek  
● 150 g mrożonych (lub świeżych) malin

● 80 g mrożonych (lub świeżych) jagód

● 60 g cukru*

● 1 łyżka soku z cytryny
 

Wykonanie:

Listki żelatyny namocz w miseczce z zimną wodą (całkowicie je zanurzając) przez około 10 minut, aż zrobi się bardzo miękka. Śmietanę podgrzej w rondelku z rozciętą wzdłuż laską wanilii, ostrzem noża wyskrobując z niej ziarenka. Dolej mleko i wsyp 120 g cukru, i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Zdejmij z ognia, wyjmij laskę wanilii.

Wyciśnij żelatynę, i wrzuć ją do rondelka (po zdjęciu z ognia). Dobrze wymieszaj trzepaczką.
 
Wlewaj do 6 szklanych kokilek (lub do silikonowych foremek), uprzednio opłukanych zimną wodą (nie wycierając ich). Przestudź i wstaw do lodówki na 12 godzin. 


Odłóż kilka owoców do dekoracji, z reszty owoców przygotuj sos coulis.Owoce, najlepiej lekko rozmrożone,  zagotuj w rondelku z 60 g cukru, sokiem z cytryny, dodając ewentualnie odrobinę wody, podgrzewaj przez około 5- 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania gęstego sosu. Zmiksuj uzyskaną masę owocową, po czym przetrzyj uzyskany sos przez sito o drobnych oczkach, i odstaw do schłodzenia.

 Tuż przed podaniem zanurz na chwilę kokilki w gorącej wodzie, aby łatwiej wyjąć z nich pannę cottę, przy pomocy ostrego noża oddziel ją od krawędzi kokilek, wyłóż na małe talerzyki, udekoruj owocowym coulis, pozostałymi rozmrożonymi owocami, listkami mięty, resztę sosu podaj osobno.

*Białego lub brązowego.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz