Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 10 min
Chłodzenie: 12 godz.
Dla 6 osób:
Panna cotta:
● 500 ml śmietany
kremówki
● 300 ml mleka
● 1 laska wanilii
● 120 g cukru*
● 8 g żelatyny w
listkach
Coulis z owoców jagodowych:
● 150 g mrożonych (lub świeżych) truskawek
● 150 g mrożonych (lub świeżych)
malin
● 80 g mrożonych (lub świeżych)
jagód
● 60 g cukru*
● 1 łyżka soku z
cytryny
Wykonanie:
Listki żelatyny
namocz w miseczce z zimną wodą (całkowicie je zanurzając) przez około 10 minut,
aż zrobi się bardzo miękka. Śmietanę podgrzej w rondelku z rozciętą wzdłuż laską
wanilii, ostrzem noża wyskrobując z niej ziarenka. Dolej mleko i wsyp 120 g
cukru, i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Zdejmij z ognia, wyjmij laskę
wanilii.
Wyciśnij
żelatynę, i wrzuć ją do rondelka (po zdjęciu z ognia). Dobrze wymieszaj
trzepaczką.
Wlewaj do 6 szklanych
kokilek (lub do silikonowych foremek), uprzednio opłukanych zimną wodą (nie
wycierając ich). Przestudź i wstaw do lodówki na 12 godzin.
Odłóż kilka owoców do dekoracji,
z reszty
owoców przygotuj sos coulis.Owoce, najlepiej
lekko rozmrożone, zagotuj w rondelku z 60 g cukru, sokiem z cytryny, dodając
ewentualnie odrobinę wody, podgrzewaj przez około 5- 10 minut na małym ogniu, od
czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania gęstego sosu. Zmiksuj uzyskaną masę
owocową, po czym przetrzyj uzyskany sos przez sito o drobnych oczkach, i odstaw
do schłodzenia.
Tuż przed podaniem zanurz na chwilę kokilki w
gorącej wodzie, aby łatwiej wyjąć z nich pannę cottę, przy pomocy ostrego noża oddziel
ją od krawędzi kokilek, wyłóż na małe talerzyki, udekoruj owocowym coulis,
pozostałymi rozmrożonymi owocami, listkami mięty, resztę sosu podaj osobno.
*Białego lub
brązowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz