Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 10 min
Dla 4 osób
● 4 filety z łososia
● 1 pęczek ziół (np. bazylia, kolendra, trybula, koper)
● 2 ząbki czosnku
● 50 g parmezanu
● 50 g bułki tartej
● 30 g masła lub margaryny
● olej słonecznikowy
●
sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Umyj i osusz
zioła, oberwij z nich listki, grubo posiekaj. Parmezan zetrzyj na tarce o
drobnych oczkach. Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń, i drobno posiekaj lub
przepuść przez praskę. Zmiksuj razem parmezan, czosnek, bułkę tartą i masło
posiekane na kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Rozsmaruj przygotowaną pastę na rozłożonym
arkuszu papieru do pieczenia i przykryj z wierzchu drugim arkuszem, lekko
przyciskając. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Filety z łososia umyj i osusz, usuń skórkę i ości. Umieść
w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Posól i popieprz.
Wytnij 4 prostokąty ze schłodzonej w pergaminie pasty
ziołowej, dopasowując je do rozmiarów filetów z łososia. Delikatnie usuń papier
i ułóż wycięte prostokąty na wierzchu filetów, lekko przyciskając. Wstaw do
piekarnika i piecz około 10-15 minut, w zależności od rozmiaru filetów.
Bardzo ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, cieszę się, że Ci się podoba.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam
Angie